Op deze VMX-machine demonstreert Hurco de mogelijkheden van Ultimotion.

 

Hurco introduceert op de Techni-Show een joblist en een nieuwe G-code in de machinebesturing, waarmee meerdere robots aangestuurd kunnen worden. Dormac lanceert het Taiwanese merk Finetech en De Ridder komt met een portaalfreesmachine van het Taiwanese Gentiger. En Alisensor demonstreert twee geometrische meetsystemen die in combinatie met de iPhone of iPad gebruikt worden. De laatste Techni-Show nieuwtjes.

 

Hurco speelt in op de toenemende behoefte aan automatisering. Het voegt een Joblist toe aan de besturing. Hiermee kun je verschillende programma’s samenvoegen voor de onbemande productie. Elke job kan uit meerdere programma’s bestaan en biedt de mogelijkheid om dialoog- en ISO-codeprogrammering te combineren. Wat verder een interessante uitbreiding van de WinMax-besturing is, is de nieuwe G-code. Deze kan meerdere robots via ethernet aansturen. Elke robot krijgt een eigen IP-adres. Hiermee vergroot Hurco de mogelijkheden van onbemand bewerken. Hurco demonstreert verder op de VMX 42 SRTi de Ultimotion optie. Dit is een aanvulling op de besturing die dankzij de variabele look-ahead van 10.000 regels en een regelverwerkingssnelheid van 0,4 milliseconde specifieke CAM-strategieën nog verder versnelt.

 

De draaizwenktafel van de Finetech GTX620
De draaizwenktafel van de Finetech GTX620

Dormac: Finetech 5-assers

Wie een 5-assig bewerkingscentrum zoekt, is op de Techni-Show op de goede plaats. Naast de vele bekende 50-assers lanceert Dormac CNC Solutions, dat zich op de beurs presenteert onder het motto Solutions for better machining, een nieuw Taiwanees merk: Finetech. Het 5-assig bewerkingscentrum GTX 620 is slechts een van de machines van deze fabrikant. In dit geval gaat het om een machine met een draaizwenktafel van 620 mm rond, een B-as bereik van -40 tot + 100 graden en een draaglast van 300 kilo. De machine heeft zowel aan de voor- als aan de zijkant een schuifdeur. Standaard levert Finetech de machine met een koelsysteem dat de spindelolie op een constante temperatuur houdt. De GTX 620, gebaseerd op een traveling column concept, is de high end 5-asser van Finetech, geleverd met ofwel Siemens 848D sl of Heidenhain iTCN-530 besturing.

 

De Gentiger portaalfreesmachine voor de matrijzenbouw.
De Gentiger portaalfreesmachine voor de matrijzenbouw.

De Ridder: Gentiger

Nog meer Taiwanees nieuws is er te vinden bij De Ridder, dat Gentiger lanceert. Het gaat dan vooral om de highspeed portaalfreesmachines, bedoeld voor onder andere de matrijzenindustrie. Gentiger bouwt zowel 3- als 5-assige portaalfreesmachines met spillen die 10.000 tot 50.000 rpm halen. Er zijn zowel machines voor kleinere matrijzen (350 bij 450 mm als grotere (2500 bij 1600mm). De Ridder heeft de eerste machine, een GT 1614 V, al in Nederland verkocht. Dit is een machine met een bereik van 1600 bij 1800 bij 600 (of als optie 850 mm).

 

Brand-TS toont meetoplossingen van Alisensor in combinatie met iPhone of iPad.
Brand-TS toont meetoplossingen van Alisensor in combinatie met iPhone of iPad.

Alisensor: nauwkeurigheid meten

Mooi al die machines, maar wat brengt het als je niet zeker bent van de nauwkeurigheid als ze eenmaal een poosje in gebruik zijn? Op de Techni-Show toont Brand TS twee nieuwe geometrische meetsystemen van Alisensor. De Shaftlaser is een as-uitlijnsysteem en de Alisensor Level is een nieuw systeem voor het meten van de geometrische en machine-uitlijning. De sensor communiceert draadloos met de iPhone of iPad. Typische meettoepassing zijn de rechtheid, hoek(helling) en haaksheidtoleranties. En wie denkt dat zijn machine absoluut nauwkeurig is, doet er misschien goed aan nog eens het artikel van Gert Dijk te lezen over waar nauwkeurig bewerken begint.

Pin It on Pinterest