In de metaalverwerkende industrie moet er een discussie komen over een nieuw verdienmodel voor machine- en gereedschappenleveranciers. De marges zijn te gering om hieruit het advieswerk, dat steeds belangrijker wordt, te kunnen blijven financieren. Dat zegt André Gaalman, voorzitter van de Vimag-sectie in de Federatie Productie Technologie, in het Jaarboek Verspanen dat deze week op de Techni-Show wordt gepresenteerd.

[quote float=”right”]Marges te gering om alle kennis van te kunnen betalen[/quote]

André Gaalman is positief over de vooruitzichten voor de sector, zowel voor dit jaar als voor de komende jaren, zegt hij aan de vooravond van de Techni-Show die morgen, 11 maart begint. “Het positieve gevoel wordt thans onderbouwd met feiten uit de markt.” De sector komt uit een diep dal. De weg omhoog zal best af en toe nog wel eens hobbelig zijn, verwacht hij.

Meer beroep op adviesfunctie

De Vimagvoorzitter ziet wel dat de markt voor machine- en gereedschappenleveranciers veranderd is. Klanten leunen meer en meer op hun machine- en gereedschappenleverancier. “Onze adviesrol wordt steeds belangrijker. Klanten doen een zwaarder beroep op ons voor kennis. Dat is hartstikke mooi, want dan ben je als leverancier belangrijk voor je klant. Maar het beperkt ook onze groeikansen.” Allereerst is er de uitdaging dat de leveranciers zelf voldoende technische medewerkers weten aan te trekken. Als tweede spelen de kosten. Het verdienmodel van de sector is nu nog dat advies gratis wordt gegeven en dat machines en gereedschappen gefactureerd worden. “De kennis betalen we uit de marge. Dit verdienmodel is echter soms nog maar lastig te realiseren”, aldus de Vimagvoorzitter. Hij vindt daarom dat in de toekomst een discussie moet worden gestart over een nieuw verdienmodel. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat een leverancier bij speciale gereedschappen en projecten meedeelt in de besparing die gerealiseerd wordt.

Jaarboek Verspanen

Het volledig interview staat in het Jaarboek Verspanen, een uitgave van Made-in-Europe samen met 54U Media voor de verspanende industrie in de Benelux. Het jaarboek verschijnt deze week op de Techni-Show. Dinsdagmiddag wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan Frans van der Brugh, branchemanager bij de Koninklijke Metaalunie voor onder andere Dutch Precision Technology, Nederlandse Precisie Industrie, Mould & Dies Industry en andere brancheverenigingen waarin verspaning een kerncompetentie is. De overhandiging vindt op 11 maart om 15.00 uur plaats op de stand van 54U Media, hal 7, stand C007.

 

Pin It on Pinterest