Productiviteit kun je ook bereiken door meerdere bewerkingen in één opspanning te doen. De trend die Mazak heeft gezet met multitasking werkt door bij meerdere machinefabrikanten. Met slimme oplossingen zorgen ze ervoor dat de stukken steeds meer compleet afgewerkt van de machine komen. Draaifrees- en freesdraaicentra zijn echter niet het enige antwoord op de vraag naar hogere productiviteit.

 

Mazak Bartac
Een alternatief voor automatisering: de Integrexi 100 Bartac van Mazak.

Trendsetter Mazak gaat dit keer op de Techni-Show weer een stap verder. De Japanse machinebouwer is genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award met de Integrex i-100 Bartac. Mazak gaat freesdelen op een draaimachine maken. Want principieel is de machine een draaibank, met een doorlaat van 112 mm, geschikt voor rond 102 mm en vierkant materiaal van 70 bij 70 mm. Met de stafaanvoer naast de machine, beschikt de machine over een grote autonomie om lange tijd onbemand te kunnen werken. De maximale lengte van de staven bedraagt 1200 mm. Mazak slaagt er niet alleen in om dergelijke afmetingen (6 inch klauwplaatbereik) te bewerken op een aanzienlijk kleiner vloeroppervlak. Ook aan de afvoerzijde is automatisering geïntegreerd in de Integrex i-100 Bartac. Hier zit een grijper die stukken tot 5 kilo uitneemt en op de output conveyor plaatst, waaraan eventueel een transportband gekoppeld kan worden. Opnieuw blijkt bij deze Mazak de toenemende betekenis van software in de machines. De fabrikant spreekt over een intelligente stafaanvoer: de software selecteert automatisch werkstukken zodanig dat de hoeveelheid restmateriaal minimaal blijft. Het nesten dat in de plaatbewerking al jaren gebruikelijk is, zie je nu dus in een zekere vorm terug in de verspaning. Intelligentie komt verder terug in zaken zoals botsingsdetectie, simulatie, en spindelmonitoring. De extra freesspindel freest met maximaal 12000 rpm.

 

De Multus U4000 van Okuma.
De Multus U4000 van Okuma.

Okuma: ook lastige materialen

Ook Okuma laat een nieuwe multitaskingmachine zien. Gelderblom, dat Okuma in de Benelux vertegenwoordigt, neemt de nieuwe Multus U4000 mee naar de beurs. Hierbij draait het met name om de hoge verspaningscapaciteit van de machine. Op dit vlak haalt de machine waarden die bij sommige bewerkingscentra niet misstaan: tot 600 cm / min kan er in bepaalde materialen worden verspaand. In tegenstelling tot wat nogal eens gedacht wordt, leent een dergelijke draaifreesmachine zich ook voor zwaardere verspaning. Moeilijk verspaanbare materialen zoals titaan zijn goed te bewerken op de nieuwe Multus U4000, die in een groot aantal variaties geleverd kan worden. Om nauwkeurigheden te waarborgen, is de machine gebouwd volgens het Thermo Friendly Concept, waarmee Okuma afwijkingen als gevolg van groei van de machine door temperatuursinvloeden, tot een minimum beperkt.

Index ABC65
Laagland toont de nieuwe Index ABC65.

Index Werke

De Duitse machinebouwer Index Werke (op de stand van Laagland) zoekt de productiviteit weer in heel andere oplossingen. Geen multitaskingmachine, maar door enkele innovaties worden de langdraaiautomaten breder inzetbaar. De nieuwe Index ABC65 leent zich behalve voor de klassieke automatendraaionderdelen ook voor het bewerken van complexe onderdelen in middelgrote series. Dit type machines krijgt stilaan een groter bereik dan alleen de groot serie draaidelen. De Index ABC65 is een verticale machine, waarvan het gegoten machinebed voor dempende eigenschappen zorgt die bijdragen aan de nauwkeurigheid. De machine beschikt over twee gereedschaprevolvers, een hoofdspil met indexeerbare C-as en een zwenkbare hulpspil met C-as voor de bewerkingen van de achterzijde van het product. Door de gecombineerde bewegingen is in alle revolverposities een groot Y-as bereik van +/- 50 mm (in totaal dus 100 mm) beschikbaar. Dit schept mogelijkheden om vlakken of gleuven te frezen of excentrische boringen aan te brengen. Kortere neventijden bereikt Index door het Dual Drive systeem, dat voor de bovenste revolver verkrijgbaar is. Dit aandrijfsysteem zorgt ervoor dat het volgend gereedschap al op toeren wordt gebracht, terwijl het lopende nog bewerkt. Ook Index Werke laat zien welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan dankzij software-ontwikkelingen. De Sinumerik 840 D sl besturing heeft namelijk een groot aantal draaiknoppen en schakelaars geïntegreerd in het touchscreen. Daardoor ziet de operator enkel die bedieningsknoppen die op dat moment nodig zijn en waarvan de functies zijn vrijgegeven.

 

De ronddraaitafelmachine die voor Brabant Alucast is gebouwd (Foto TFT).
De ronddraaitafelmachine die voor Brabant Alucast is gebouwd (Foto TFT).

TFT: multistationmachine

Soms zit de oplossing juist niet in multitasking. Productiviteitswinst zit niet alleen in een snellere bewerking. Kortere cyclustijden ontstaan doordat je neventijden tot een minimum terugbrengt. En dat kan bijvoorbeeld met een klassieke rondtafelopstelling. Op de Techni-Show is een goed voorbeeld daarvan te vinden bij TFT uit het Brabantse Asten, dat speciaalmachines bouwt. Zo heeft TFT voor Brabant Alucast een meerspillige machine ontwikkeld – Universdal Multi Milling Center – met 12 stappen en 4 bewerkingsstations voor het bewerken van aluminium gietstukken voor een Amerikaanse autofabrikant. Het product wordt door een ronddraaitafel opgenomen en dan langs de bewerkingsstations geleid. Voor grote series is dit een zeer productief concept omdat de verschillende bewerkingen op hetzelfde moment plaatsvinden. Het verspanen van een gat in het onderdeel – ophangcomponent voor de nokkenas – duurt net zo lang als met een CNC-freesmachine, maar doordat meerdere componenten gelijktijdig worden bewerkt, is de totale machine vier keer zo snel als een CNC-freesmachine. Cyclustijden per product van 3 seconden zijn haalbaar, bij een nauwkeurigheid van 0,01 mm. De flexibiliteit blijkt uit het feit dat vijf verschillende producten bewerkt kunnen worden. Op de Techni-Show toont TFT een draaitafelmachine waarin de handling met de robot en de productdetectie centraal staan.

 

 

Pin It on Pinterest