Enkele stukken uit de Phenix 3D metaalprinter.

Ook de Techni-Show richt de aandacht op de nieuwe productietechnologie: 3D printen. Van de 10 nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards zijn er zelfs twee die juist vanwege de innovatieve technologie genomineerd zijn. De beurs biedt echter meer op dit vlak.

 

Techni-Show dossier 2: 3D printen

Lees hier de andere dossiers:

automatisering

 

Zo ziet een 3D lasergesmolten fietsframe uit titaan eruit, gemaakt door Renishaw.
Zo ziet een 3D lasergesmolten fietsframe uit titaan eruit, gemaakt door Renishaw.

Is 3D printen een hype? Als je alle media-aandacht bij elkaar veegt, lijkt dat een terechte conclusie. Philippe Reinders Folmer, directeur van Renishaw Benelux, denkt echter dat de hype het topstadium inmiddels voorbij is. De komende tijd gaat de industrie serieuze toepassingen ontwikkelen. Niet voor niets organiseren partijen als de Koninklijke Metaalunie en FME juist tijdens de Techni-Show en ESEF een symposium over 3D printen van metaal. Philippe Reinders Folmer verwacht dat de technologie mede onder de druk van grote OEM’ers zoals ASML binnen vijf jaar gaat doorbreken in Nederland. De AddLabs en Fablabs die uit de grond schieten, spelen een rol in het faciliteren van deze doorbraak en het ondersteunen van bedrijven bij het redesignen van componenten. Renishaw Benelux is genomineerd met de AM250, een lasersmeltmachine waarmee vanuit een CAD-file metalen producten kunnen worden vervaardigd, zonder extra gereedschappen. In België staat deze machine al bij enkele Vlaamse metaalbewerkers. De technologie van Renishaw onderscheidt zich onder andere doordat de vacuümkamer gebruikt wordt in combinatie met puur argongas, een voorwaarde om titaan te kunnen verwerken. Renishaw slaagt er daarnaast in het gebruik van argongas beperkt te houden.

 

Enkele stukken uit de Phenix 3D metaalprinter.
Enkele stukken uit de Phenix 3D metaalprinter.

Phenix: net wat anders

De tweede nominaties voor de Techni-Show Innovatie Awards is de Phenix PXM, een machine die in Nederland op de markt wordt gebracht door CNC Consult & Automation. Deze 3D metaalprinter is onder andere al geleverd aan het Addlab in Eindhoven. Pascal van Teeffelen van CNC Consult & Automation: “De machine van Phenix is vergaand voorbereid op echt productiewerk. Het bouwplatform wordt automatisch gewisseld, vergelijkbaar met een palletsysteem bij een freesmachine. Ook het recyclen van het overtollig poeder is in de machine geïntegreerd.” Een tijdens het wisselen van batch, zorgt een sluisdeursysteem dat er geen onnodig argongas ontsnapt. Verder past de Franse fabrikant (tegenwoordig onderdeel van het Amerikaanse 3D Systems) een ander systeem toe om een nieuwe poederlaag aan te brengen. “Deze machine werkt met een soort roller, zodat het poeder lichtjes wordt aangedrukt. Daardoor kunnen we kleinere metaalkorrels gebruiken.” Dat leidt tot fijnere detailleringen, wat echter wel ten koste van de opbouwtijd gaat. Wil je sneller opbouwen, dan kun je voor grotere laagdiktes kiezen.

 

Conceptlaser
Een voorbeeld van een 3D geprint platform van ConceptLaser.

ConceptLaser

De derde 3D metaalprinter op de Techni-Show is te vinden op de stand van ABN Amro Lease. De leasedochter van de bank neemt namelijk Landré mee naar de beurs, dat op de stand een 3D metaalprinter van ConceptLaser toont. Landré is enkele jaren geleden als de eerste grote Nederlandse machineleveranciers in deze markt gestapt. ABN Amro ziet additive manufacturing als een innovatie die de maakindustrie nieuwe kansen biedt. ConceptLaser is een van de Duitse aanbieders van de lasesmeltechnologie. Bijzonder is enerzijds dat het bedrijf voortkomt uit een matrijzenbouwbedrijf (Hofman Group), anderzijds doordat men al heel nadrukkelijk bezig is de technologie rijp te maken voor de productieomgeving. Ruim een jaar geleden werd namelijk een concept van de X-lijn getoond, waarmee men nu al producten tot 530 mm hoog kan printen. Op de Techni-Show staat er overigens een compacte machine.

 

EOS
EOS zet sterk in op industrialisering van 3D printen van metaal.

EOS: productieomgeving

De vierde metaalprinter komt eveneens uit Duitsland: EOS, sinds kort in het programma van Bendertechniek. EOS is een van de pioniers op dit vlak en bouwt – in tegenstelling tot de anderen – naast 3D printers voor metaal ook machines voor kunststoffen. EOS heeft eind vorig jaar een nieuw concept gelanceerd dat afgestemd is op de productieomgeving, inclusief een werkstukwisselaar. In Nederland staan EOS-machines onder andere bij 3D Worknet in Ede en bij Philips Medical Systems in Best, waar sinds begin dit jaar metalen productiedelen worden geprint.

 

3dbuilder
De Builder 3D printer in actie. Deze print tot 775 mm hoog.

Builder: groot formaat printen

De Techni-Show biedt nog meer. Code-P West is een Nederlandse fabrikant van Builder 3D printers die volgens de FDM-technologie werken. Dit is de technologie die enkele jaren geleden patentvrij is geworden en voor een enorme boost aan producenten van kleine, goedkope printers heeft gezorgd. FDM is eigenlijk voor kunststoffen de meest toegepaste techniek. Code-P West heeft zelf een printer ontwikkeld onder de naam Builder. “Omdat we klanten aan ons willen binden en ze vanaf prototyping tot en met serieproductie willen aanbieden”, aldus Paul Hunck, directeur van dit van oorsprong fijnmechanisch bedrijf. Momenteel heeft hij een team van 8 medewerkers op de ontwikkeling en productie van de printers zitten. Vorige week werd nog een groot formaat 3D printer voor het eerst getoond, waarmee onderdelen tot 775 mm hoog geprint kunnen worden.

Leering Hengelo: afwerking

Je zou het misschien niet meteen verwachten, toch speelt ook een gereedschappenleverancier als Leering Hengelo in op de opmars van 3D printen. Met name dan voor het nabewerken van kunststof printdelen. Deze zijn soms poreus of moeten extra beschermd worden. Daarvoor zet Leering Hengelo Diamant Dichtol in, een middel dat ook wordt gebruik voor het vloeistof- en gasdicht maken van bijvoorbeeld gietstukken. Door de geprinte onderdelen, bijvoorbeeld van PA12, in te spuiten of onder te dompelen in Dichtol, wordt de structuur afgeschermd voor vervuiling. Hiermee wordt de levensduur van de geprinte modellen aanzienlijk verlengd.

 

 

1 gedachte over “Techni-Show: 3D printen van metaal sterk aanwezig

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest