Pramet

Het zijn misschien de verspanende machines die de aandacht trekken op de Techni-Show, maar zonder gereedschap maakt de beste machine geen enkele spaan. En zonder opspanmiddelen lukt het evenmin. Ook op deze twee gebieden zijn er veel innovaties. Zoals Dormer Tools dat met Pramet nu wisselplaten in huis haalt; Seco Tools dat de nieuwe snijgereedschappen voor titaanbewerken lanceert en flexibele opspanmiddelen van onder andere Bokhoven BTM.

[box type=”info”]Lees meer over de Techni-Show 2014:

3D printen van metaal

Multitasking en meer

Robotbelading verovert CNC-verspaning 

[/box]

 

Pramet
Dormer Tools kan met Pramet ook een compleet assortiment wisselplaten leveren.

Dormer Tools pakt niet alleen met de nieuwe Sharkline tappen uit, deze week maakte de fabrikant van volhardmetalen gereedschappen bekend op de Techni-Show de verkoop van wisselplaten te lanceren. Op de stand lanceert men het Tsjechische merk Pramet, wiens assortiment nu via Dormer Tools leverbaar wordt. Pramet ontwikkelt en produceert een volledig programma hardmetaal gereedschappen. Het assortiment omvat oplossingen voor de verschillende bewerkingen zoals draaien, frezen, steken en boren. Eind 2013 heeft de 81 jaar bestaande fabrikant een volledig nieuwe lijn wisselplaten geïntroduceerd onder de naam Up!Grade. Wat de nieuwe kwaliteiten beter maakt in vergelijking met de vorige generatie, zijn de volledig nieuwe substraten en nieuw ontwikkelde MT-CVD en PVD coatings. Pramet gaat in nauwe samenwerking met Dormer Tools de Beneluxmarkt op.

Seco: lastige materialen

Seco laat nieuwe snijgereedschappen zien voor moeilijk te bewerken materialen, zoals de MS2050. Een nieuw substraat en andere coatingtechnologie verhogen de procesbetrouwbaarheid en daarmee de productiviteit bij het bewerken van titaanlegeringen. De PVD-coating voorkomt dat het titaan zich aan het gereedschap hecht en daar voor vroegtijdige slijtage zorgt. Voor het bewerken van superlegeringen en roestvast staal lanceert Seco de 150.10 Jet-Blade afsteekbladen. Dit is uitgevoerd met een HSS-blad met Jetstream Tooling Duo. Dit laatste betekent dat langs twee richtingen het koelsmeermedium op de snede wordt gericht voor maximale koeling en spaanafvoer. Ook met dit gereedschap speelt Seco in op ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie, waar steeds hoogwaardigere legeringen worden gebruikt.

Leering Hengelo toont dit nieuwe gereedschap van Tungaloy.
Leering Hengelo toont dit nieuwe draaigereedschap van Tungaloy.

Tungaloy en Walter

Ook Leering Hengelo toont een aantal nieuwe gereedschappen. Van Tungaloy wordt de TetraCut in Utrecht getoond, een steek(draai) en afsteekgereedschap met 4 snijkanten en een unieke vorm die zowel in linkse als rechtse opnamen geplaatst kan worden. Dankzij de specifieke vorm zijn de wisselplaten stabiel, hebben ze een goede spaancontrole en zijn ze breed inzetbaar. Van Walter worden nieuwe universele draaiwisselplaten voor rvs en staal getoond. De WMP20S is gemaakt van een nieuwe hardmetaalsoort en heeft een nieuwe TigerTec silvercoating.

Laagland: Zoller

Laagland laat met Zoller zien hoe je efficiënt je gereedschappen beheert. Het vorig jaar op de EMO getoonde TMS – Tool Management Solutions – staat voor een modulair systeem voor het goed organiseren van het beheer van het complete gereedschappenbestand op alle bedrijfsniveaus. Daarbij fungeert de database van de voorinstelling als platform voor alle aspecten van ‘tool management’. Dit verbetert de logistiek rond de gereedschappen, voorkomt fouten en leidt tot belangrijke besparingen. Zoller stelt de TMS-software op drie niveaus ter beschikking, die simpelweg worden aangeduid met ‘Bronze’, ‘Silver’ en ‘Gold’, ruwweg corresponderend met de functies gereedschapbeheer, werkvoorbereiding en management. De Smile Pilot 2 mT is het nieuwe voorinstelsysteem van Zoller, dat zich onderscheidt door de intuïtieve software-interface en de ergonomische bedieningselementen. De machine beschikt over is krachtige beeldverwerkingstechnologie en een thermisch geoptimaliseerde ontwerp.

 

Het spansysteem van Hemo Werkzeugbau.
Het spansysteem van Hemo Werkzeugbau.

Bokhoven BTM: opspannen met Hemo

Hemo Werkzeugbau, in Nederland vertegenwoordigd door Bokhoven BTM, heeft een speciaal opspangereedschap ontwikkeld voor 5-vlaksbewerkingen. De Centron 125 centrisch spannende klem combineert een hoge spankracht met een grote spanwijdte en een uitstekende bereikbaarheid. Het opspangereedschap is uitgerust met een fijnverstelling waardoor de machineklem nauwkeurig in het midden van het machinebed te positioneren is. Daarnaast is het door deze fijnverstelling mogelijk om meerdere klemmen zeer nauwkeurig uitgelijnd naast elkaar te positioneren. De krachtoverbrenging die dicht bij het te spannen product geplaatst is maakt het mogelijk om de klemkracht in te stellen tot 80kN. Deze overbrenging is overigens eenvoudig uit te schakelen waardoor de klem niet centrisch spant maar als klem met vaste aanslag te gebruiken is. Standaard beschikt de Hemo Centrum 125 over een spanwijdte van 205 mm, deze kan eenvoudig verlengd worden tot 1000 mm.

 

Spreitzer
De nieuwe centrumspanner van Ertec.

Ertec en Spreitzer

Opspanning leunt soms dicht tegen automatisering aan. In ieder geval kunnen slimme opspanmiddelen de productiviteit aanzienlijk verhogen. Ertec Handling & Automation toont van System 3R de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van referentiesystemen, robotsystemen en software voor (high speed) frezen, slijpen en vonkverspanen. Een voorbeeld is het Delphin Big nulpuntspansysteem voor grote en zware werkstukken. Van Spreitzer introduceert Ertec de nieuwe generatie centrumspanners. Onder de naam Simpline, een eigen business-concept van Ertec en Spreitzer, worden hoogwaardige, aantrekkelijk geprijsde spanmiddelen op de markt gebracht.

 

 

 

 

Pin It on Pinterest