laser etsen

In deze matrijs is met laser-etsen een structuur aangebracht. De matrijs wordt gebruikt voor interieurdelen van de BMW i3.

Automatisering, hogere nauwkeurigheden en meer productiviteit. Dat waren vorige week drie belangrijke thema’s op de ITS 2014 van GF Machining Solutions in het Duitse Schorndorf.

De robotlijn Transformer Linear werd getoond; de Mikron freesmachine met de nieuwe generatie van het geïntegreerd gereedschapmeetsysteem dat op vol toerental meet en bezoekers konden kennis maken met de nieuwste EDM-technologie.

Zwitserse groep groeit tegen markttrend in

Meer dan 400 bezoekers uit 14 landen kreeg GF Machining Solutions over de vloer in het technologiecentrum in Schorndorf, vlakbij Stuttgart. Daar presenteerden de machinemerken AgieCharmilles, Mikron en System 3R hun innovaties, die ze onder die merknaam op de markt blijven aanbieden. Want de nieuwe merkstrategie van de groep, sinds begin dit jaar van kracht, doet niks af aan de sterke merknamen, maakte president Pascal Boillat van GF Machining Solutions nog eens duidelijk. “We geven deze sterke merknamen niet op. De naam GF Machining Solutions sluit beter aan op de andere divisies in de Georg Fischer groep en illustreert dat we niet een machineleverancier zijn, maar een leverancier van oplossingen.” De groep heeft overigens een goed jaar achter de rug. Terwijl de wereldwijde machinemarkt met 10 procent daalde, groeide de omzet van GF Machining Solutions met 3 procent vergeleken met een jaar eerder tot zo’n 720 miljoen euro en een EBITDA van 42 miljoen euro.

Interne landencompetitie

Terug naar GF Machining Solutions als een leverancier van oplossingen. Het eindresultaat van een bewerking hangt volgens Pascal Boillet namelijk steeds meer af van de manier waarop je technologieën inzet en meerdere technologieën combineert. Om dit te illustreren haalde hij een voorbeeld aan uit eigen huis. Eind verleden jaar heeft de divisie intern een competitie tussen de landenteams gehouden. Ze moesten een strategie bedenken voor het bewerken van een matrijs en mochten alleen technologie en machines uit eigen huis inzetten. De beste teams hebben het onlangs in Geneve tegen elkaar opgenomen. Wat blijkt: de beste team (dat van de VS) wist de matrijs binnen de helft van de tijd te produceren die team nummer 2 (Azië) nodig had, alleen door een andere strategie te kiezen, met hetzelfde eindresultaat qua nauwkeurigheid en oppervlakteruwheid. Als vervolgactie heeft GF Machining Solutions in Geneve een eigen Academy opgericht.

 

Technologie

De Zwitserse machinegroep liet in Schorndorf veel technologie zien. Zoals de tweede generatie ITM, het meetsysteem voor freesmachines dat het gereedschap meet in de spindel op vol toerental. De HSM 500 LP is de nog nauwkeurigere variant van de 5-assige machine, met lineaire aandrijvingen in alle assen. De HMU 700 is een machine voor toeleveranciers die voor groter 3+2 assig freeswerk een machine zoeken. Bij het vonken heeft AgieCharmilles nieuwe functies toegevoegd aan onder andere de CUT 200/300 MS en de Sp machines. Zo is er een nieuwe rotatie-as toegevoegd voor het draadsnijden van complexe geometrieën, wat eventueel gebruikt kan worden in combinatie met Taper Expert 2. In de besturing zijn hiervoor nieuwe modi geïntegreerd zoals Turn then Burn (indexeren en dan snijden) en Turn while Burn (tegelijkertijd bewegen van de lineaire assen en de roterende as tijdens het vonken) en Spin while Burn. In deze laatste modus werkt de machine zoals een draaimachine, maar dan zonder dat er krachten op het werkstuk komen. Taper Expert 2 corrigeert de positie van de draad ten op zichte van de te snijden hoek real time, wat resulteert in een hoeknauwkeurigheid van +/- 1 minuut.

Automatisering

Een noviteit is de Transformer Linear, een lineaire robotcel die door System 3R is ontwikkeld en die in Schorndorf werd getoond in een complete cel voor de productie van hoogwaardige componenten. Naast een freesmachine voor het produceren van de elektrodes en een reinigingsmachine waren een zinkvonkmachine, een coördinatenmeetmachine van Hexagon Leitz en een magazijn met 10 Dynafixpallets en 72 macropalletplaatsen. Deze lijn kan kan werkstukgewichten tot 700 kilo aan.

 

In het digimagazine van juni verschijnt een uitgebreider artikel over de International Technlogy Show in Schorndorf en een interview met president Pascal Boillet over de strategie van GF Machining Solutions.

 

Meer informatie

GF Machining Solutions

 

 

Pin It on Pinterest