energiemonitoring CNC-machine

De Duitse machinebouwers zijn boos op Brussel, omdat de Europese Unie vasthoudt aan het idee om energielabels te verplichten, net zoals deze voor koelkasten en auto’s gelden. Dat heeft geen zin, vinden de machinebouwers, omdat je dan appels met peren vergelijkt en voorbij gaat aan het feit dat gereedschapmachines juist bijdragen aan het terugdringen van energiegebruik van allerlei producten, bijvoorbeeld van auto’s.

[quote float=”right”]Reactie op plannen voor energie-label machines[/quote]

De Deutsche Welle wijdde er onlangs een item aan, opgenomen tijdens de Metav in Düsseldorf. Deutsche Welle is een Duitse omroep, gericht op de internationale gemeenschap. Blijkbaar willen de machinebouwers een signaal afgeven.

Blue competence

De plannen om een energielabel verplicht te stellen zijn al jarenlang een doorn in het oog van de Duitse machinebouwers. Dit is jaren geleden de aanleiding geweest om het Blue Competence initiatief te starten, bedoeld als zelfregulering om zo Brusselse inmenging te voorkomen. Later is dit overgenomen door de Cecimo, de Europese koepel van fabrikanten van gereedschapmachines. De grootste kritiekpunten zijn dat je een energielabel geen zin heeft, want hoe vergelijk je machines met elkaar? Of wat zegt energieverbruik als je door een snellere machine misschien een kortere bewerkingstijd krijgt en zo per saldo een lager verbruik? Daarnaast gaat en energielabel voorbij aan de bijdrage die gereedschapmachines leveren aan energiebesparing in tal van producten in de samenleving. Brussel wilde ook ooit de bananen recht maken

Brusselse bananen

Bekijk hierboven de video van Deutsche Welle en hoor de mening van Harmuth Müller, technisch directeur van Klingelnberg (fabrikant Oerlikon vertandingsmachines), die vreest dat het bedrijf hierdoor concurrentiekracht verliest, en Martin Kapp, voorzitter VDW. Hij bestempelt het idee als “absoluter Kwatsch”. Maar ja, Brussel wilde ook ooit de bananen recht maken. Daarbij zijn ze echter tot inkeer gekomen….

 

 

Pin It on Pinterest