Okuma by Hommel 4.0

Okuma en de Duitse dealer Hommel hebben samen een interessante toepassing van augmented reality ontwikkeld. Sinds kort kun je zowel in de Appstore als Playstore een speciale app downloaden. Hiermee kun je de Okumamachine virtueel in het bedrijf plaatsen. Wie zijn tablet of smartphone op de speciaal gemarkeerde plek in het eigen bedrijf richt, ziet daar het machinemodel geprojecteerd tussen de aanwezige machines.

 

Hommel en Okuma demonstreerden de app op de Metav onder de noemer Hommel Machine 4.0, met een duidelijke kwinkslag naar Industrie 4.0 waar momenteel in Duitsland veel over te doen is. Net als bij Industrie 4.0 gaat het in de app om de verbinding tussen de reële en virtuele wereld. Voordat een klant beslist om te investeren in een Okumamachine, kan hij virtueel al kijken hoe deze past in de productieomgeving. Het enige dat je daarvoor nog moet doen is een speciale markeerprint downloaden van de website, printen en op de plek leggen waar je de machine hebt gepland. Richt je vervolgens de tablet of smartphone met daarop de speciale Okuma by Hommel app op, dan zie je op het scherm de machine geprojecteerd in de reële omgeving van het eigen bedrijf. Via de app heeft de gebruiker direct toegang tot de relevante data van de machine.

Uitbreiden van de app

Hommel en Okuma willen deze app verder gaan ontwikkelen om nog meer gebruikt te maken van de mogelijkheden die augmented reality biedt. Ook gereedschappen en andere zaken wil men via de app virtueel beschikbaar gaan maken. Je kunt verder denken aan het opspannen van werkstukken op de machine. Ook dat zou eventueel al op een virtuele machine kunnen, bijvoorbeeld om te achterhalen wat de beste opspanmogelijkheden zijn

De app is te vinden onder de naam Okuma by Hommel, zowel in Google Playstore als Apples Appstore.

Pin It on Pinterest