Autodesk Spark

Autodesk wil het 3D-printen gemakkelijker maken. Daarom gaat de softwareontwikkelaar een open softwareplatform voor 3D printen ontwikkelen, Autodesk Spark.Wie ideeën heeft hoe zo’n platform er zou moeten uitzien, mag mee doen. Bovendien gaat Autodesk een eigen 3D printer ontwikkelen.

 

Realiteit 3D-printen frustreert Autodesk topman

 

“Al jaren ben ik gefascineerd door de belofte van 3D-printen, maar tegelijkertijd gefrustreerd door de realiteit ervan”, zegt Carl Bass, CEO van Autodesk. De leverancier van 3D-ontwerp-, engineering- en entertainmentsoftware, ontwikkelt daarom nu zelf het open softwareplatform Autodesk Spark. Dat moet het printen van 3D-modellen makkelijker en betrouwbaarder maken. Hardwarefabrikanten, zoals printerbouwers, kunnen vrij gebruik maken van het platform.

Ook eigen hardware

Autodesk ontwikkelt daarnaast een eigen 3D-printer. De software en printer vormen samen de bouwstenen voor ontwerpers, hardwarefabrikanten, softwareontwikkelaars en materiaalwetenschappers om de grenzen van 3D-printtechnologie te verkennen. De combinatie van eigen software en hardware is volgens Autodesk van wezenlijk belang voor een soepele werking. Men maakt hierbij de vergelijking tussen de smartphones en tablets en de bijbehorende apps die op het besturingssysteem draaien. Zo moeten ook de 3D design software en de 3D printer naadloos op elkaar aansluiten.

Meerdere materialen printen

De Autodesk 3D printer zal straks meerdere materialen kunnen printen, zowel afkomstig van Autodesk zelf als van derden. Volgens Carl Bass heeft de wereld nog maar ten dele in de gaten welke mogelijkheden de technologie biedt. “Met Spark willen we meer mensen toegang geven tot de mogelijkheden. De komende maanden willen we met hardwareleveranciers eraan werken om het Spark-platform met huidige en toekomstige 3D-printers te integreren.”

 

Wie mee wil werken aan de ontwikkeling van het platform, kan zich aanmelden bij Autodesk. En lees op de Engelstalige website de reacties om de aankondiging van Carl Bass.

Pin It on Pinterest