metaalbewerkingsvloeistoffen

Gezond boeren verstand. Daarmee kun je een heel eind komen als het gaat om gezond werken met metaalbewerkingsvloeistoffen. Dat betoogt Wouter van Hoof, arbeidshygiënist bij DAF Trucks. En vooral niet met een flinke hoeveelheid perslucht het werkstuk afblazen.

 

Onderhoud van baden zorgt voor minder kans op gezondheidsklachten

 

Wouter van Hoof was een van de sprekers op de themadag over REACH van het Mikrocentrum. De Europese wetgeving heeft de komende jaren een aantal gevolgen voor de metaalbewerkingsvloeistoffen. Naast deze effecten van REACH spelen er volgens de arbeidshygiënist van DAF Trucks veel meer zaken om gezond te werken in de verspaning,

Nevelafzuiging belangrijk

Gezond werken is namelijk ook een kwestie van schoon werken. “Zie je altijd nevel in de werkplaats, plakt de machine, dan weet je dat daar een potentieel voor verbeteringen ligt”, aldus Van Hoof. Nevelafzuiging vindt hij belangrijk. Zorg wel dat deze goed zijn werk kan doen door filters te reinigen. Een goede afstelling van de machine is een ander maatregel die iedereen kan nemen. “Niet zomaar een grote straal koelsmeermiddel, maar positioneer zo nauwkeurig mogelijk op waar de koeling nodig is.” Slecht onderhoud van baden vergroot eveneens de kans op huid- en andere gezondheidsklachten. “Als je ziet dat de Ph-waarde wegloopt, reageer dan.” Een tip van Wouter van Hoof: gebruik de website Zelfinspectie.

wouter van hoof
Wouter van Hoof, arbeidshygiënist bij DAF Trucks: gezond boeren verstand bij omgaan met metaalbewerkingsvloeistoffen kan veel problemen voorkomen.

Niet altijd spanen afblazen

Ook de frezers en draaiers zelf kunnen hun steentje bijdragen aan hun gezonde werkplek. Pak nou niet meteen het persluchtpistool om het werkstuk meteen schoon te blazen, adviseert de arbeidshygiënist van DAF Trucks. “Verspaners doen dat graag. Maar afgezien van de vreselijke herrie met kans op gehoorschade ontstaan er enorme wolken nevel”, zo zegt Wouter van Hoof. Zijn advies: met een handveger kun je ook de spanen weg vegen. En moet je een gat schoonmaken, dek het dan af met een vod die de olienevel opvangt. “Leg medewerkers uit waarom de persoonlijke beschermmiddelen moeten gebruiken.”

450 kubieke meter

DAF Trucks in Eindhoven beschikt in de motorenfabriek, waar volop verspaand wordt, over 4 centrale systemen voor de metaalbewerkingsvloeistoffen. Daarin zit zo’n 450 kubieke meter vloeistof; daarnaast zijn er nog stand alone machines met hun eigen bad. Gezond daarmee werken is volgens de arbeidshygiënist niet zo moeilijk. “Maar het vraagt aandacht aan de inkoopkant van machines en processen én aan de medewerkerskant.”

 

In het digimagazine van juni verschijnt een uitgebreid verslag over de themadag REACH bij het Mikrocentrum. Daarin wordt met name ingegaan op de noodzaak van reinheid van verspaande werkstukken en de relatie daarvan met metaalbewerkingsvloeistoffen.

 

Pin It on Pinterest