Hurco, Iscar Nederland en CNC Consult organiseren 27 mei een themadag rond hoog volume verspaning. De juiste combinatie van gereedschap, machinebesturing en CAM-pogrammering leidt tot een hogere productiviteit.

 

Iscar, Hurco en CNC Consult tonen hoe je productiviteit vergroot

De themadag vindt plaats bij Iscar Nederland. Tussen de presentaties door vinden er demonstraties op een bewerkingscentrum plaat om meteen te laten zien wat je kunt bereiken met een goede afstemming tussen gereedschap, machinebesturing en programmering.

hyperMAXX freesstrategiën

CNC Consult toont de mogelijkheden van de high perfomance freesstrategieën, zoals hyperMAXX die berekent. “Dat kun je eenvoudigweg niet meer handmatig programmeren”, zegt Maarten van Teeffelen van CNC Consult. In plaats van rechte freesbanen, waarbij de machine in de hoeken telkens afremt om daarna weer te versnellen, wordt veel meer trochoïdaal gefreesd. In de hoeken wordt het materiaal als het ware afgepeld. De frees beweegt veel vloeiender door het materiaal. Dit vergt wel meer punten die geprogrammeerd moeten worden. Daarom is dit handmatig aan de machine niet meer te doen.

hoog volume verspaning
Hurco, Iscar Nederland en CNC Consult laten de mogelijkheden van hoog volume verspaning zien als je de juiste combinatie van machine, gereedschap en freesstrategie uit een CAM-programma kiest.

Hurco: korte blokverwerkingstijd

Dit levert onder de streep een hoge productiviteit, langere standtijden van de gereedschappen en een lagere machinebelasting op. Frank Smets van Hurco schat dat menigeen ruim 50 procent extra capaciteit uit zijn machines kan halen door over te stappen op CAM-programmeren. Hurco’s Ultimotion software voegt daar nog eens 30 procent extra productiviteitswinst aan toe. De high performance strategieën stellen hoge eisen aan de besturing. Deze heeft een korte blokverwerkingstijd nodig. Dat is een gegeven waar bij de aankoop van een CNC-freesmachine nauwelijks op wordt gelet, weet Frank Smets van Hurco uit ervaring. De verschillen in regelverwerkingssnelheid zijn groot. “Het verschil tussen een high end en een budgetbesturing kan een factor 4 en meer zijn.” Hurco levert standaard op alle machines de WinMax-besturing met een regelverwerkingssnelheid van ongeveer 0,4 milleseconde. Met Ultimotion wordt het aandrijfsysteem volledig softwarematig gecontroleerd, wat voor vloeiendere bewegingen zorgt. Daarnaast bepaalt de software aan de hand van de snelheid en geometrie hoeveel regels er vooruit gekeken moet worden.

Iscar: tooling zorgt voor meer productiviteit

Het gereedschap is de derde essentiële factor om de productiviteit in de verspaning te verhogen. Eric van Leeuwen, directeur van Iscar Nederland, merkt dat steeds meer verspanende bedrijven dit beseffen. “Zij snappen dat ze met het gereedschap geld kunnen verdienen omdat tooling breed bijdraagt aan de productiviteit.” Een voorbeeld van een nieuwe gereedschap dat voor aanzienlijk hogere productiviteit zorgt, is de Millshred P290 lijn wisselplaten van Iscar. Kartelrandjes in de wisselplaten zorgen voor een aanzienlijke hogere productiviteit en maken andere freesstrategieën mogelijk. Frees je anders met 70 procent snedediepte, nu kan de frees 12 tot 15 mm diep in het materiaal doordat de zittingen anders zijn aangebracht. Ze zitten niet op dezelfde hoogte maar crossgewijs. Hierdoor spreekt de frees veel minder het vermogen van de machine aan.

 

Deelname aan de studiedag Hoog Volume Verspaning op 27 mei is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk en dat kun je hier doen.

 

 

Pin It on Pinterest