Heckert Planschieber

Machinebouwer Heckert heeft de mogelijkheden van het bewerkingscentrum Heckert DBF 630 getoond tijdens het open huis in Chemnitz. De machine, met een nauwkeurigheid van 5 µm, is met name ontwikkeld voor het compleet bewerken van niet-symmetrische werkstukken. Heckert zet daarvoor een als NC-as uitgevoerde speciale ‘Planschieber’ in.

 

Roterend gereedschap 35 mm verschoven

De Heckert DBF 630 is een krachtpatser. De machine voor het frezen, draaien en boren van onder andere kleppen, ventielen, pomphuizen et cetera levert een maximaal koppel van 1700 Nm, gecombineerd met de hoge nauwkeurigheid én de mogelijkheid om de onderdelen compleet af te werken. Door het hoge koppel leent de machine zich onder meer voor het bewerken van moeilijk verspaanbare werkstukken.

Draaien met 1200 toeren

Een van de bijzonderheden van het bewerkingscentrum is de spindel, die toerental geregeld is. In de middelste positie voert de spindel (45 kW, maximaal 3500 rpm) frees- en boorbewerkingen uit. Moet er een draaibewerking worden uitgevoerd, dan verschuift de ‘Planschieber’ het roterend gereedschap radiaal over +/- 35 mm. Onbalans wordt automatisch gecompenseerd met balansgewichten in de kop. Zodoende kan er veilig gedraaid worden met maximaal 1200 rpm en haalt men op de machine snijsnelheden tot 250 m/min. Dankzij deze combinatiebewerkingen kunnen flenzen, pomp- en ventielbehuizingen in één keer compleet worden afgewerkt, waar doorgaans een werkstuk op meerdere machines moet worden opgespannen.

5e as voor HEC- en BHC-machines

Heckert heeft op de huisshow nog enkele andere innovaties getoond. Zo is er voor de HEC 500 D en 500 D XXL een zwenkkop ontwikkeld die de beide machines uitbreid naar 5-assige bewerkingscentra. Deze freeskop kan van een horizontale in een verticale positie worden gedraaid. Ook voor de HEC 1000 tot 1800 Athletic en de BHC 3500 tot 5500 machines is er een nieuwe horizontaal-verticaal freeskop ontwikkeld, die van 0 -180 graden in elke positie kan worden gezet. Deze H/V kop beschikt over een vermogen van 66 kW en een maximaal koppel van1660 Nm, beschikbaar bij 5-assig bewerken. Koelen kan met 70 bar druk door de spindel en het gereedschap.

Meer informatie

Heckert
Benny van Haver (importeur Benelux), sht-benny.van.haver@telenet.be

Pin It on Pinterest