De Duitse verspaners hebben er zin in. Dankzij de investeringsdrang in eigen land hebben de Duitse machinebouwers hun orders met 10 procent zien toenemen. Het buitenland, vooral Europa, laat het namelijk afweten. Geopolitieke ontwikkelingen kunnen echter roet in het eten gooien.

 

Duitse industrie stoomt door: 20 procent meer orders

 

Al met al hebben de Duitse machinebouwers een goed eerste kwartaal achter de rug, blijkt uit recente cijfers van branchevereniging VDW. De orderintake steeg met 10 procent. De bestellingen van binnenlandse klanten namen met 20 procent toe. “Uit de binnenlandse markt komen sterke impulsen voor de machinebouw”, aldus Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. De aanhoudend positieve ontwikkeling van de Duitse markt tekent de positieve verwachtingen in Duitsland. De investeringen zijn duidelijk op gang gekomen. De VDW laat weten dat vooral de verspanende sector investeert, met name in draai- en slijmachines en bewerkingscentra. Illustratief zijn de successen van de huisshows in de afgelopen maanden. Hermle trok met 2600 bezoekers onlangs een record aantal mensen naar de huisshow in Gosheim.

De ontwikkeling van de orderintake in de Duitse machinebouw.
De ontwikkeling van de orderintake in de Duitse machinebouw.

EU-landen: 10 procent minder orders

Heel anders is de situatie in de andere Europese landen. Hier komt de gang er niet in. Vooral de bestellingen uit andere EU-landen blijven achter, rapporteert de VDW. Met 10 procent in het eerste kwartaal. “Onze verwachtingen zijn gericht op Azië en Amerika”, aldus Schäfer. De bestellingen uit niet-EU-landen zijn namelijk met 9 procent gestegen. Niet zo fors als die uit het eigen land, maar toch beter dan de Europese markt.

Risico: geopolitiek

Al met al is de VDW voorzichtig optimistisch voor het totale jaar 2014. Alle seinen staan op groen voor een verdere productiegroei. Voorwaarde is wel, aldus de vereniging, dat er in de wereldpolitiek geen verstorende brandhaarden opflikkeren. Een verscherping van de situatie in Rusland wordt als een hoog risico beschouwd. Rusland is immers de derde grootste buitenlandse markt voor de Duitse machinebouwers. Alleen al voor DMG Mori is dit een essentiële groeimarkt. In de loop van dit jaar wil het concern in Rusland een nieuwe fabriek in gebruik nemen. Schäfer waarschuwt dat de onzekerheid op de financiële markten snel kan omslaan naar de echte economie.

Lees ook dit: Oliver Wymand vindt dat Duitse machinebouwers te weinig investeren in innovatie

Meer informatie

VDW

Pin It on Pinterest