Concept Laser

Landré breidt het demolab 3D printen in Vianen uit met een metaalprinter van Concept Laser. Eind mei is de nieuwe lasersmeltmachine MLab operationeel. Klanten kunnen dan niet alleen sneller over proefwerkstukken beschikken, Landré kan dan tevens de expertise van de totale productieketen van additive manufacturing werkstukken verdiepen.

 

Vraag naar proefwerkstukken 3D printen sterk gestegen

De vraag naar de mogelijkheden van het 3D printen van metalen componenten is enorm gestegen. Dat merkt niet alleen Landré, ook in het testcentrum van Concept Laser is dat merkbaar. Ondanks de uitbreiding van het R&D centrum eerder dit jaar, blijven nieuwe aanvragen druk zetten op de beschikbare capaciteit. “De laatste twee jaar is Concept Laser gegroeid van 30 naar 70 medewerkers. Concept Laser staat nu op de tweede plek qua aantal geleverde machines”, zegt Floris Stam, productmanager 3D bij Landré. De keerzijde van dit succes: het kost meer tijd voordat klanten over hun proefwerkstukken kunnen beschikken.

Binnen een week proefwerkstukken

“We merken dat het 3D printen van metaal belangrijker wordt. Wij vinden echter dat er nu teveel tijd overheen gaat voordat we klanten de werkstukken kunnen tonen. Daarom gaan we uitbreiden met een eigen machine”, zo verduidelijkt Floris Stam de installatie van de MLab in het demolab van Landré. Hierdoor kunnen straks proefwerkstukken gemiddeld binnen een week bij de klant zijn. De tweede reden voor deze investering is dat Landré nog meer expertise wil opbouwen. “Er komen momenteel veel partijen die frezen en draaien en die willen weten wat wel en wat niet met de technologie kan”, aldus Floris Stam. “Om daar echt een goed antwoord op te kunnen geven, moet je zelf met de technologie aan de gang gaan.”

 

FOTO-ALBUM: Bekijk hieroven de MLab, die op RapidPro 2014 werd getoond, en enkele proefwerkstukken.

Compacte machine voor roestvaststaal

De Concept Laser MLab is de kleinste selective lasersmeltmachine van de Duitse fabrikant, met een platform dat maximaal werkstukken van 9 bij 9 centimeter toelaat. Vooralsnog kiest men voor één materiaal, CL 20ES, een roestvaststaal poeder. De machine is ook geschikt voor dentale applicaties omdat je een gecertificeerde Cobalt-chroom legering kunt verwerken. Voor vragen omtrent het 3D printen met reactieve materialen zoals titanium, wat eveneens kan met de machines van Concept Laser, blijft men een beroep doen op het demolab in Duitsland.

Seminars

In juni organiseert Landré eerst twee dagen het 3D Printing 2.0 seminar rond de nieuwe producten die 3D Systems de laatste maanden op de markt heeft gebracht. Deze vinden plaats op 11 en 12 juni. Op 13 juni is er een speciale dag rondom het 3D printen van metaal met de machines van Concept Laser. Aanmelden

In het juni-nummer van het Made-in-Europe digimagazine verschijnt een interview met Florian Bechmann, hoofd R&D bij Concept Laser. Neem hier een gratis abonnement.

Pin It on Pinterest