Trumpf zet fors in op 3D printing. Naast de joint venture met het Italliaanse Sisma ontwikkelt Trumpf hoog volume machines voor het 3D-printen van metalen onderdelen. Deze ontwikkeling is met name op de automobielindustrie gericht. Ondertussen vergroot Trumpf de mogelijkheden van het lasercladden. Hiermee kan men inmiddels experimenteel ook al kubische componenten opbouwen.

Trumpf: van twee kanten in de additive manufacturing markt

Velen zullen bij de bekendmaking van de joint venture met het Italiaanse Sisma hebben gedacht dat Trumpf na 10 jaren weer terugkeert in de markt van additive manufacturing, veelal als 3D printmarkt aangeduid. Immers, in 2004 heeft de Duitse machinebouwer de ontwikkeling van de TrumaForm, de toenmalige SLM-machine, stopgezet. Toch is het bedrijf nooit helemaal weggeweest uit deze markt. De machinebouwer heeft het lasercladden steeds aangeboden als een van de modules voor de grote lasercellen. Laser Metal Deposition (LMD) – lasercladden – ziet men nadrukkelijk als een alternatieve, aanvullende technologie voor Selective Laser Melting. “We denken ook met LMD complete werkstukken te kunnen maken”, zegt Daniel Lichtenstein, manager New Business Development bij Trumpf Group. New Business Development is bij Trumpf Group de incubator voor innovatieve technieken.

Trumpf 3D printing
De TrumaForm bij het Fraunhofer IKL in Aken. De aangepaste machine wordt nu gebruikt door IQ Evolution.

Interesse bij brede markt

De joint venture met het Italiaanse Sisma moet tot een snelle herintroductie in de SLM-markt leiden, aldus Daniel Lichtenstein. De machine die de Italiaans-Duitse combinatie zo snel mogelijk op de markt wil brengen, zal geen revolutie betekenen, zegt hij. “We zien momenteel een brede markt die interesse heeft voor SLM. Voor veel toepassingen heb je niet de industriële machines nodig die Trumpf doorgaans bouwt voor de kernmarkten zoals de automobielindustrie. En voor hele wat componenten is de businesscase van additive manufacturing nu al positief. Door deze joint venture kunnen we sneller naar de markt gaan. Sneller dan wanneer we het alleen moeten doen.” De Italiaanse partner, van huis uit een laserproducent, is namelijk al behoorlijk ver met de ontwikkeling van een compacte lasersmeltmachine, onder andere voor de sieraden en dentale industrie. Dat zijn de twee sectoren waar Sisma sterk in is met laserapplicaties. Door de expertise van beide ondernemingen te bundelen, verwacht Trumpf snel met een machine te komen die voor heel wat toepassingen geschikt is. In eerste instantie zal dat een machine zijn voor compacte werkstukken, want daar ligt volgens Lichtenstein momenteel de markt voor additive manufacturing.

Ommezwaai in denken over oppervlaktekwaliteit

Markt accepteert de kwaliteit

Trumpf was 10 jaar geleden zijn tijd al ver vooruit. In 2000 werd de TrumaForm gelanceerd, een SLM-machine. Deze had al twee kamers, zodat terwijl in de ene machine een product werd opgebouwd in de andere kon worden gewisseld. Daniel Lichtenstein denkt echter dat Trumpf te vroeg was met de technologie. “De markt zag additive manufacturing als een alternatief voor het frezen en accepteerde niet de oppervlakteruwheid van SLM-delen. Nu denkt men er totaal anders over. Men ziet de voordelen van additive manufacturing en accepteert de oppervlaktekwaliteit die bij deze technologie hoort of kiest voor nabewerken als dat nodig is.” Die ommezwaai in het denken over additive manufacturing maakt de markt nu, tien jaar nadat Trumpf de ontwikkeling heeft stopgezet, rijp voor een brede toepassing van lasersmelten als productietechnologie.

FOTO-ALBUM: de start-up IQ Evolution heeft de besturing van de TrumaForm bij het Fraunhofer ILT aangepast en gebruikt de machine nu voor het additive vervaardigen van koelribben voor laserbronnen.

Lasercladden van kubische delen

Trumpf is echter al die jaren met de LMD-technologie actief gebleven. Daniel Lichtenstein denkt dat LMD, in de Benelux vaak aangeduid als lasercladden, nog een enorm potentieel heeft om zich te ontwikkelen en ook toegepast te worden als techniek voor laagsgewijs onderdelen opbouwen. “Voor reparatie is het een super technologie; wij denken dat het ook een plek kan hebben in het opbouwen van producten.” Dat werd onlangs getoond op het AKL ’14, het congres rond digital photonic production van het Fraunhofer ILT in Aken. Trumpf werkt al sinds eind jaren negentig samen met dit instituut bij de ontwikkeling van additive manufacturing technologie. In Aken werden kubische delen getoond, opgebouwd met lasercladden.

Lmd-blisks
Het Fraunhofer ILT zet lasercladding (LMD) in voor het opbouwen van blisks. De technologie zit nog in de beginfase van de ontwikkeling maar men denkt dat deze toepasbaar wordt voor het laagsgewijs opbouwen van producten.

 

In de juni-editie van het digimagazine verschijnt een uitgebreider verhaal over de activiteiten van Trumpf op het vlak van additive manufacturing en de vooruitgang die geboekt wordt met de LMD-technologie.

 

 

2 gedachten over “Trumpf 3D printing in de productie-omgeving

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest