beslismodel 3D print

Hoe kies je als industriële onderneming de meest geschikte 3D-print technologie? Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim heeft hiervoor een beslismodel ontwikkeld. MKB-bedrijven kunnen dit gratis downloaden.

 

Windesheim maakt mkb’ers wegwijs in doolhof van 3D-print technologie

De ontwikkeling van het beslismodel past in het onderzoeksproject Rapid Manufacturing. In dit project brengt het lectoraat van de Zwolse hogeschool de toepassingsmogelijkheden van 3D-printen binnen het midden- en kleinbedrijf in kaart. Onderzoeker Masja Mooij: “3D-printen ontwikkelt zich razendsnel. Bij de meeste mkb’ers in de kunststofindustrie is de techniek toepasbaar, maar ontbreekt er kennis over de mogelijkheden om te komen tot een weloverwogen techniekkeuze.” Het aantal verschillende technieken is namelijk groot.

3D-print technologie
Met dit beslismodel helpt het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim het mkb kiezen uit de vele 3D-print technieken die er zijn.

Welke 3D-print technologie?

Daarom heeft het lectoraat een beslismodel 3D-print technologie ontwikkeld. Aan de hand van de vraag wat het doel van het geprinte model is en nog enkele vervolgvragen omtrent details zoals kleur, sterkte en temperatuurbestendigheid wordt de ondernemer naar een van de bestaande technieken geleid. Dit kan FDM zijn (de printers die voor ongeveer 1000 euro te koop zijn), maar net zo goed LOM of Inktjet (printers die met PVC respectievelijk gipspoeder werken); LP of Polyjet (twee technieken die met fotopolymeer werken) of SLS en SLA (respectievelijk nylonpoeder en fotopolymeer). Met een Euro-symbool geeft het beslismodel direct een indicatie van de kosten van een dergelijke 3D-printer, oplopend van de goedkope FDM-printers tot de duurdere systemen op basis van selective laser sintering.

Focus op functionele eisen

Masja Mooij: “Met het ontwikkelde beslismodel kunnen mkb’ers eenvoudig de juiste printtechniek selecteren. Hierbij ligt de focus op de functionele eisen die de ondernemer stelt aan het model. Dit zijn eisen en wensen op het gebied van optimalisatie, validatie, techniek en visualisatie. Als het model zijn functie naar behoren vervult, dan kan de financiële haalbaarheid van de techniek worden beoordeeld.” Masja Mooij verwacht dat het beslismodel ondernemers door het doolhof van 3D-print technologie leidt en zo ondersteunt bij de introductie van de techniek in het mkb. Bij het model hoort nog een onderzoekspublicatie, Printen in de derde Dimensie. Hierin worden praktijkcases bij elf MKB-bedrijven geschreven. Dit rapport verschijnt binnenkort op de website van Windesheim.

 

Het beslismodel van het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim kun je hier downloaden. Het hele project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Innovatie Alliantie.

 

 

 

Pin It on Pinterest