ExOne

Het Amerikaans-Duitse ExOne breidt het aanbod van materialen uit met een Inconel 625 legering voor 3D-printen. De uiteindelijke componenten hebben minder dan 1 procent porositeit.

 

M-Flex technologie gebruikt bindmiddel in plaats van laser

 

ExOne heeft twee jaar geleden de eerste machines voor het 3D-printen van metalen componenten op de markt gebracht, de M-Flex. In tegenstelling tot andere fabrikanten gebruikt ExOne een bindmiddel en geen laser om de metaalpoeders te verbinden. De printkop brengt op de plaats waar het werkstuk moet opgroeien een bindmiddel aan en verbindt daarmee de metalen poeders. Naderhand wordt het bindmiddel uitgebrand, het sinteren. Dit gebeurt in een sinteroven die in de machine is geïntegreerd. Normaal injecteert ExOne daarna brons om de dichtheid op te voeren van 60 procent naar bijna 100 procent.

 

Single metal legering

Met de nieuwe Inconel legering gooit de fabrikant het over een andere boeg. De materiaaldivisie ExMal van het bedrijf is erin geslaagd om met de bindertechnologie de dichtheid van de Inconel legering op te voeren tot meer dan 99 procent, zonder dat er een ander metaal aan toegevoegd moet worden. Dit is dan ook de eerste ‘single metal’ legering van ExOne. Rick Lucas, chief technology officer, zegt dat dit nieuwe materiaal aantoont dat de bindertechnologie een efficiënte techniek is voor 3D-printen voor industriële toepassingen omdat vergeleken met andere technieken per tijdeenheid meer volume kan worden geprint.

 

ExOne M-Flex
De M-Flex 3D-printer van ExOne kan nu ook werkstukken in Inconel 625 printen.

Concurrerend met andere technieken

“Wij geloven dat de mogelijkheid om direct metalen werkstukken te printen onze concurrentiekracht vergroot, zowel ten op zichte van subtractieve technieken als vergeleken met andere 3D-print technieken”, aldus de CTO van de onderneming. Met de Inconel 625 legering richt Exone zich op zowel de offshore-industrie als op luchtvaartbedrijven die 3D-printen willen inzetten. Het materiaal komt begin juni op de markt.

 

Andere materialen

De ExMal divisie werkt nog aan andere ‘single metal’ materialen voor de machines van ExOne. Een hiervan is titaan, dat in de eerste testen goede resultaten laat zien. Volgens het bedrijf zal de combinatie van deze materialen met nieuw productdesign, aangepast aan de mogelijkheden van 3D-printen, compleet nieuwe mogelijkheden scheppen die bestaande productietechnieken gaan verdringen.

 

 

 

Pin It on Pinterest