HP 3D printer

De nieuwe HP 3D printer komt pas eind van dit jaar op de markt. Dat heeft CEO Meg Whitman van de Amerikaanse printerfabrikant gezegd in een interview op het financieel TV-kanaal CNBC. Tegelijkertijd merkte ze op dat HP zich op de markt voor professionele 3D printers zal richten.

 

3D printen is een sector waar HP in moet stappen

De topvrouw van het Amerikaanse concern kwam in hetzelfde interview overtuigend over, door te zeggen dat HP nu eikels plant, die zullen uitgroeien tot een eikenboom. 3D printing is in haar ogen een business waarin HP actief moet zijn, maar het vergt innovatie en daarvoor moet je geduldig zijn. Eerder dit jaar liet het concern doorschemeren deze zomer met nieuws omtrent 3D printen naar buiten te komen. Nu wordt het dus eind van het jaar. Wacht men met de lancering tot EuroMold in Frankfurt?

 

Kwaliteitsprobleem opgelost

Naar het schijnt, hebben de onderzoekers van HP een aantal beperkingen van de huidige printtechnologie weggewerkt. Met name zou het gaan om de kwaliteit van de subtraten waarmee geprint wordt en daarmee zou HP de duurzaamheid van de geprinte onderdelen kunnen verbeteren. HP voorspelt zelf dat de markt voor 3D printers en bijbehorende software tot 2012 zal groeien naar een omvang van 11 miljard U$. Martin Fink, directeur van HP Labs en Chief Technology Officer, schreef begin mei op het blog HP Next ook al dat de technologie binnen vijf tot tien jaar gemeengoed wordt, verwijzend naar de rapporten van Gardner. In hetzelfde blog zegt Fink dat HP een “belangrijke rol zal spelen in de ontwikkeling van 3D printen”. Om critici die zeggen dat HP te laat in deze markt stapt de mond te snoeren, merkt hij op dat consumenten teleurgesteld zouden zijn als ze de huidige kwaliteit 3D printers krijgen van een concern als HP. “De kwaliteit is er nog niet en het vergt uren om zelfs eenvoudige componenten te produceren.” Dat wil HP dus anders gaan doen. We zijn benieuwd eind dit jaar?

 

De printer die HP op EuroMold 2011 toonde.
De printer die HP op EuroMold 2011 toonde.

FOTO: In 2011 toonde HP op EuroMold deze 3D printer. De jaren daarna was het stil. Kunnen we eind dit jaar een innovatie van de printerfabrikant verwachten?

Concurrentie

Analisten op Wallstreet volgen deze ontwikkelingen vooral met veel belangstelling vanwege de invloed die HP op de markt kan hebben en waar concerns als 3D Systems en Stratasys last van kunnen krijgen. Vooralsnog zijn de analisten gerustgesteld, omdat HP zich op de professionele markt wil richten. De twee andere concerns doen dat eveneens, maar met name 3D Systems probeert ook de consumentenmarkt naar zich toe te trekken met printers als de Cube.

 

 

 

Pin It on Pinterest