Een aantal van de DTP-leden rond de 3D-printer van Envisiontec.

De precisie verspaners van Dutch Precision Technology hebben in een interactieve workshop de mogelijkheden van 3D-printen ontdekt. De overtuiging dat deze technologie een rol gaat spelen, is er. De businesscase die thans een investering in 3D-metaalprinten rechtvaardigt, ontbreekt echter. “Misschien moeten we als DPT-leden gezamenlijk hierin investeren”, oppert Fred Wolters van Wolters Metaaltechniek.

 

Businesscase metaalprinter nog niet rond te maken

De DPT-leden hebben het nuttige met het aangename gecombineerd. De jaarvergadering van de branchevereniging van de Koninklijke Metaalunie heeft bij CNC Consult plaatsgevonden. Voor de leden dé kans om aan den lijve de mogelijkheden van 3D-printen in zowel kunststof als metaal te ontdekken. “Het is een echte doe-middag geworden”, zegt Maarten van Teeffelen van CNC Consult. In groepjes van twee hebben de DPT-leden een product in een CAD-programma naar eigen goeddunken geoptimaliseerd en daarna naar een van de 3D-printers gestuurd. Dat laatste is eigenlijk wel heel erg gemakkelijk, geeft Dirk van Amelsvoort van Bakker Fijnmetaal toe. “Het omzetten van je ontwerp naar een file voor de printer is echt gemakkelijk.” Precies dat heeft Maarten van Teeffelen beoogd met de opzet van de workshop. “Als je het proces afzet tegen het frezen en draaien, is er ineens veel minder nodig om een product te krijgen.” Bovendien zijn de kunststof producten voldoende nauwkeurig voor de meeste prototypes.

 

Druk aan de slag met ontwerpen en tekenen, niet voor alle DTP-leden dagelijkse kost.
Druk aan de slag met ontwerpen en tekenen, niet voor alle DTP-leden dagelijkse kost.

 

Aanvullend op verspanen
Wordt 3D-printen dan een bedreiging voor de verspaners van Dutch Precision Technology? Fred Wolters en Dirk van Amelsvoort willen zover niet gaan, maar volgen de ontwikkelingen op de voet. “Ik ben niet zo arrogant om te denken dat het frezen niet vervangen kan worden”, zegt Fred Wolters van Wolters Metaal. De ontwikkelingen gaan snel. Kijk hoe de smartphone en mobiel internet bepaalde branches op zijn kop hebben gezet. Dat alleen al is voor hem voldoende reden om serieus naar de 3D-print technologie te blijven kijken. Want deze technologie kan uiteindelijk schakels in de keten buiten spel zetten. “De engineer hoeft straks niet meer naar ons te komen voor een prototype maar print het zelf.”

 Dirk van Amelsvoort gelooft in combinatie verspanen en 3D-printen

Voordelen benutten
Bakker Fijnmetaal heeft de technologie al enkele keren toegepast om snel over een prototype te beschikken. In deze gevallen werd het printwerk nog uitbesteed. Wel beschikt het DPT-lid over een kleine kunststof 3D-printer. Puur om ervaring op te doen, aldus Van Amelsvoort. Hij gelooft in de combinatie van 3D-printen en verspanen, zeker als je richting de metaal gaat. “De ontwerpmogelijkheden worden opeens veel groter doordat je dingen kunt ontwerpen die je op geen andere manier dan met 3D-printen kunt maken.” En als dat voordelen oplevert voor de klant, moet je dat adviseren, vindt de salesmanager van Bakker Fijnmetaal. “We hebben echter nog steeds verspaners nodig voor de maatnauwkeurigheid.”

FOTO’S: Een van de producten die de DPT-leden rond de 3D-printer hebben gemaakt. Maarten van Teeffelen van CNC Consult wilt in de toekomst vaker dit soort interactieve workshops gaan organiseren. “Deze formule werkt.”

 

Te hoge investering
Het probleem dat beide bedrijven signaleren, is dat de investeringen in een additive manufacturing machine voor metaal hoog zijn en zekerheid omtrent het werk ontbreekt. “De techniek zit nog steeds in de fase van uitproberen. De business is er nog niet. En als we een keer een order hebben, kunnen we bij clubs terecht als Additive Industries of anderen. Waarom dan nu al zelf investeren”, aldus Dirk van Amelsvoort. Fred Wolters overweegt om wel te investeren in een kunststof printer. Een machine om metalen onderdelen te 3D printen, is nog een brug te ver. “We komen net uit een crisis. Alle investeringen die we momenteel doen, moeten binnen een redelijke tijd terugverdiend zijn. Die rekensom kan ik bij deze techniek nog niet maken. En de banken zeggen wel dat 3D de toekomst is, maar als je aanklopt met een project en vraagt of ze mee risico willen delen, hebben ze ineens een ander verhaal.” Zeker nu bij veel metaalbedrijven de reservepotjes praktisch leeg zijn, is een investering van drie ton of meer in een technologie waarvoor de markt er nog niet is, een brug te ver vinden de precisiebedrijven. Fred Wolters geeft toe dat het een kip of ei verhaal is. Want als de trein straks eenmaal rijdt, kun je je afvragen of je er dan nog op moet springen. “Op dit moment kunnen we de businesscase echter niet sluitend maken, want ik kan nog niet met uurprijzen rekenen zoals ik dat wel doe als ik ga investeren in een freesmachine.”

 

Clusteren in plaats van afwachten
Maarten van Teeffelen is het daar niet mee eens. “In Nederland is momenteel te weinig capaciteit voor het 3D-printen van metaal. Wij moeten het werk dat we aangeboden krijgen, onderbrengen buiten Nederland. Dat vind ik triest.” Hij vergelijkt de huidige situatie met het prille begin van 5-assig frezen in de jaren negentig. Daar waren bedrijven ook voorzichtig mee. “Totdat ze een vijfasser bij de buurman zien staan. Dan denken ze: als de buurman investeert, zal de markt er wel voor zijn.” Daarnaast merkt hij dat bedrijven de boot afhouden omdat ze verwachten dat de prijzen voor de machines drastisch gaan dalen. Ook in de discussie tijdens de DPT-bijeenkomst werd dat argument gebruikt. Maarten van Teeffelen verwacht dit niet. “Binnen vijf jaar worden de metaalprinters heus niet de helft goedkoper en twee keer zo snel.”

 Fred Wolters: gezamenlijk als DPT-leden investeren in metaalprinter

Gezamenlijk investeren?
Fred Wolters denkt dat het wellicht tijd wordt dat een aantal DPT-leden de koppen bij elkaar steekt. “Als we met tien leden zo’n metaalprinter kopen, valt het risico te overzien en kunnen we bovendien van elkaar leren.” Wolters wil dit idee de komende tijd aankaarten binnen de DPT. Maarten van Teeffelen vindt dat een goede suggestie. In plaats van een afwachtende houding aan te nemen, zouden bedrijven beter kunnen clusteren. “Want wie als eerste instapt in deze technologie, is spekkoper.”

 

Lees hier waarom BMW, MTU Aero Engines en GE geloven in de toekomst van 3D-printen, maar de technologie nu nog niet productierijp vinden

Pin It on Pinterest