Sisma Twin-E

Een product vervaardigd op de Twin E, een combinatie van CNC-frezen en laserbewerken.

Het Italiaanse Sisma Group liet op Lasys de additive manufacturing machine zien en een combinatie van frezen en laserbewerken.

Ontwikkelpartner van Trumpf toont op Lasys 3D-printer voor metaal

Sisma Group is behalve sterk in de industrie ook al jarenlang goed vertegenwoordigd in de juwelenindustrie. Onder meer voor deze sector heeft men de Twin-E ontwikkeld, een compacte combinatie van microfreesmachine met een laser. Mechanisch bewerken en met photonen bewerken komen in deze Twin-E samen.

 

60.000 toerenspindel en 50W laser
Omdat Sisma de machine in eerste instantie voor de juwelenindustrie heeft ontwikkeld, is het bereik beperkt tot 300 bij 350 bij 200 mm. Gefreesd wordt met een 60.000 toeren / min elektrospindel met automatische gereedschapwisselaar. De machine is geschikt om met diamantgereedschappen de materialen te bewerken. De laserbron heeft een vermogen van 20 tot 50 W, afhankelijk van de uitvoering die je kiest. Het frezen en laserbewerken gebeuren in dezelfde opspanning. Sisma combineert beide bewerkingen ook in de Dual LF, maar hierbij zijn de laser en de freesspindel gescheiden opgesteld in twee aparte cabines, die wel aan elkaar zijn gekoppeld.

 

 

Werkstuk draait, lasersnijden andere kant
Bijzonder is de technologie die de Italianen toepassen. Gefreesd wordt er in dunne plaat vanaf een kleine coil. Er wordt met koelsmeeremulsie gefreesd. Zodra de laser in actie komt, draait de hele opspanning met daarin het edelmetaal 180 graden. Op dat moment draait de freesspindel weg en belicht de laser via een scanneroptiek. Op Lasys liet de machinebouwer zien dat je met deze combinatie in enkele minuten tijd nauwkeurige 3D modellen kunt maken (zie foto). Dit sieraad is vervaardigd uit een vlakke plaat: eerst is de rand gefreesd, daarna zijn de andere delen met de laser uitgesneden waarna je het product in de juiste vorm kunt buigen. De Twin-E is ook in een 5-assige uitvoering leverbaar.

 

Sisma 3d-printen
Drie onderdelen vervaardigd uit 316L met een MySint 100 op de beurs zelf. De 3D-geprinte onderdelen zijn niet nabewerkt en komen zo uit de machine. Productietijd 5,5 uur.

 

MySint 100 metaalprinter
Op de laserbeurs in Stuttgart liet Sisma ook de eerste additive manufacturing machine zien, die nu samen met Trumpf verder ontwikkeld wordt. De MySint 100 is geschikt voor het 3D-printen van materialen zoals brons, cobaltchroom, 316L en palladium. Ook bij de MySint 100 kiest de machinebouwer voor een compact bereik: 100 bij 100 bij 80 mm. Geprint wordt in laagdikten van 10 tot 30 µm. Dat was duidelijk te zien aan de oppervlaktekwaliteit, die al op een hoog niveau staat. De laserbron heeft een vermogen van 100 W. Deze lasersmelttechnologie gaat Sisma nu verder ontwikkelen met Trumpf Laser. Hiermee wil men zich ook op de industrie gaan richten, zoals gereedschapmakers.

 

Oldtimer onderdelen
Op de beurs in Stuttgart toonde men onder andere een onderdeel bedoeld voor de restauratie van een Lancia oldtimer. Deze verbindingsstukken voor het remsysteem zijn geprint van 316L op de beurs zelf. Printtijd bedroeg ongeveer 5,5 uur voor 3 stuks.

 

Meer informatie
Sisma Group

Pin It on Pinterest