Edumar

Eduard en Marius Wijlaars uit het Brabantse Someren beseffen heel goed dat de machines in hun bedrijf Edumar Metaalbewerking spindeluren moeten maken om als fijnmechanisch bedrijf te kunnen overleven. Veel en onbemande spindeluren. Dat vergt naast robotisering vooral betrouwbare gereedschappen en ondersteuning door de leverancier. “Kennis wordt steeds belangrijker. Je moet weten wat je kan met een gereedschap”, zegt Eduard.

 

Onbemande productie stelt hogere eisen aan betrouwbaarheid en toleranties van tooling

 

Edumar levert vandaag de dag precisie draai- en freesdelen aan een brede klantengroep; van enkelstuks tot kleine series van 20, soms 30 stuks die ze op contractbasis produceren. Ondertussen werken ze met twintig man in het bedrijf. Van de 5 vijfassige CNC-freesmachines draaien er 4 ’s avonds, ´s nachts en in het weekend onbemand. Net als de CNC-draaimachines met stangenlader. “Het spindelrendement is heel hoog”, zegt Eduard. “Zo’n 4000 tot 5000 spindeluren per jaar per machine.” Edumar was de eerste die samen met BMO een Hermle C22U van de linkerkant door de robot liet beladen.

 

WNT
• Als je mee wilt komen in de high tech industrie, moet je ook voor je leveranciers de lat hoger leggen, vinden Marius (links) en Eduard Wijlaars (rechts) van Edumar Metaalbewerking. In het midden Patrick Umans, regionaal verkoopleider van WNT in Nederland en België.

 

Betrouwbare tooling

Vanaf het moment dat je onbemand gaat werken, spelen gereedschappen een sleutelrol, zeggen de beide verspaners. Edumar koopt de meeste gereedschappen bij WNT, kort nadat WNT een verkoopkantoor vestigde in Nederland. Betrouwbaarheid staat voorop in hun gereedschapselectie. Ze moeten zeker weten dat de frees of wisselplaat iedere keer dezelfde standtijd haalt. Marius Wijlaars: “Om in deze regio concurrerend te blijven, moet je spiluren maken. De frees mag ’s avonds niet afbreken. Betrouwbaarheid wordt dus steeds belangrijker.” Als je precisieonderdelen verspaant, wil je gereedschappen gebruiken die een kleine tolerantie hebben. Gereedschapleverancier WNT, dochter van Ceratizit, hecht zelf ook veel waarde aan voorspelbaarheid, zegt Patrick Umans, verkoopleider voor Nederland en België. “De WNT gereedschappen worden uiteraard uitgebreid getest voor ze op de markt komen. Voor het testen van de gereedschappen beschikken we in Oostenrijk en in onze vestiging in Kempten over CNC-machines die we zowel voor testdoeleinden als voor demo’s inzetten.” Een positieve test in het eigen democentrum is voor WNT nog niet voldoende. Na deze eerste test gaan de gereedschappen naar een groep klanten in de buurt. “Testen op moderne machines is mooi, maar ze moeten het ook goed doen op oudere, minder stabiele machines”, zo legt Umans deze stap uit.

 

Het volledige interview met Patrick Umans van WNT Nederland en Eduard en Marius Wijlaars van Edumar lees je in het gratis digimagazine

 

 

 

 

Pin It on Pinterest