Florian Bechmann

Wil 3D-printen doorbreken als productietechnologie, dan moet de reproduceerbaarheid van de componenten omhoog. Dat zegt Florian Bechmann, hoofd R&D bij Concept Laser. Het Duitse concern werkt daar hard aan.

De gepatenteerde Quality Management Module is een flinke stap vooruit op weg naar procesbewaking en een constante productkwaliteit bij additive manufacturing van metalen componenten.

 

Serieproductie betekent reproduceerbaarheid op industrieel niveau

 

Hoe verhoogt Concept Laser de reproduceerbaarheid van het lasersmeltproces? Florian Bechmann: “Afgezien van het goede samenspel tussen machine, optieken, materiaal en software vergt een actieve kwaliteitsmonitoring dat we het proces realtime analyseren, controleren en evalueren en dan bijstellen. We verbeteren nog voortdurend onze gepatenteerde Quality Management Module zodat we een standaard krijgen in het voorspelen van de kwaliteit zowel als het proces actief kunnen bijsturen. Deze module bevat twee stappen: QMmeltpool en QMcoating. De eerste betekent dat we met een camera en een fotodiode gedurende het laserproces signalen opvangen en registeren. Deze dataset vergelijken we met de referentiewaarden. Met de camera kunnen we een heel klein deel van het smeltbad, ongeveer 1 bij 1 mm, registeren. We hebben namelijk een zeer gedetailleerd beeld nodig om te voorkomen dat de procesmonitoring beinvloed wordt door vervuiling van de F-theta lens of veroudering van de laserbron. De QMcoating module, de tweede stap, zorgt ervoor dat precies de juiste hoeveelheid poeder wordt gebruikt. Deze twee QM-modules monitoren en documenteren het proces.”

 

Het volledige interview met Florian Bechmann van Concept Laser kun je in het digimagazine lezen

Pin It on Pinterest