Schunk heeft een compensatie-unit ontwikkeld die voorkomt dat de machinespindel te zeer belast wordt bij het beladen met een robot. Daarnaast heeft Schunk op Automatica de eerste gecertificeerde safety gripper geïntroduceerd. Deze opent hele nieuwe mogelijkheden in de automatisering, verwacht Henrik A. Schunk

Intelligente mechatronica opent nieuwe mogelijkheden in industriële automatisering

Het Lean Automation Program van Schunk biedt oplossingen om werktuigmachines snel en kosteneffectief te automatiseren. Schunk bouwt meerdere handling- en reinigingsmodules die via een as-interface eenvoudig in de gereedschaphouder geplaatst kunnen worden. Hierdoor kunnen de automatiseringstools eenvoudig in het gereedschapmagazijn worden opgeslagen tijdens de bewerking.

 

Schunk
De compensatie-eenheid, die tevens voorkomt dat bij het automatisch beladen te grote druk op de spindel ontstaat.

Automatisch compenseren
Zonder aanvullende voorzorgsmaatregelen bestaat volgens Schunk echter het risico dat bij het wisselen de spindelas onnodig zwaar wordt belast. Dat kan ook gebeuren als de grijper een werkstuk in de klauwen drukt. Daarom heeft men de compensatie-unit GSW-B-AGE ontwikkeld, die tussen de grijper of reinigingsunit en de as-interface in wordt geplaatst. Deze unit compenseert bovendien in alle zes de vrijheidsgraden onnauwkeurigheden. De unit kan gebruikt worden in combinatie met zowel centrische als paralellgrijpersystemen.

 

ISO 13849 gecertificeerde grijper
Schunk heeft op Automatica 2014 in München onlangs twee nieuwe grijpersystemen geïntroduceerd, wereldwijd de eerste die DIN- en ISO 13849 gecertificeerd zijn. Deze grijpers waarborgen een veilige mens-machine samenwerking. In combinatie met bepaalde veiligheidsystemen, zoals 3D-camera’s en lichtschermen, kunnen nu veiligheidszones worden gedefinieerd die voorkomen dat het volledig proces wordt onderbroken via een noodstop als de mens te dichtbij komt. De grijpers schakelen dan automatisch over op een veilige snelheid of in een pauzemodus. Schunk laat deze safety grippers altijd onder spanning staan, zodat ze ook zonder mechanisch ingrijpen weer actief kunnen worden zodra de mens uit de veiligheidszone is.

 

schunk safte gripper
De Schunk safety gripper maakt de samenwerking tussen mens en robot productiever en veiliger.

 

Intelligente mechatroncia
Deze oplossing is wat Schunk samenvat in het begrip Intelligente Mechatronica, een van de vereisten om tot een smart factory te komen. Henrik Schunk, directielid van Schunk: “De gecertificeerde safety grippers zijn de sleutel om veilige inzet van robotsystemen in de nabijheid van mensen mogelijk te maken. Dat schept heel nieuwe mogelijkheden om processen in te richten en biedt een enorme kans om de ontwikkelingsdynamiek zowel bij de industrie- als servicerobots te vergroten.” Het directielid van het familiebedrijf denkt dat vooral in het midden- en kleinbedrijf er nog volop mogelijkheden zijn om te automatiseren en daarmee de productiviteit te verhogen.

 

Meer informatie
Schunk Nederland

Pin It on Pinterest