Mapal QTD

Mapal was de eerste producent van verspanende gereedschappen die 3D printen toepast bij de QTD boren.

Mapal brengt als eerste gereedschapfabrikant een 3D-geprinte boor op de markt, de Mapal QTD. Door lasersintering toe te passen, kan de fabrikant van precisiegereedschappen deze QTD-boor met inwendige koelkanalen produceren in een uitvoering kleiner dan 13 mm, tot nog toe de minimale diameter. Hiermee toont Mapal de meerwaarde van additive manufacturing aan.

 

Spiraalvormig kanaal verhoogt vloeistofdebiet

 

Vorig jaar heeft Mapal geïnvesteerd in een 3D-printer, meer specifiek in een laser sintermachine. Deze technologie gebruikt een poederbed dat vervolgens met een laser wordt belicht waar de poederdeeltjes moeten samensmelten om het product laag voor laag op te bouwen. Mapal wilde hiermee de mogelijkheden van additief vervaardigen verkennen. Dat heeft nu tot het eerste commerciële product geleid dat in serieproductie gaat.

 

Geometrie vrijheid
Het grote voordeel van additief produceren is, zo laat de gereedschapfabrikant weten, de geometrische vrijheid. Dat schept nieuwe mogelijkheden. De QTD-boor met indexeerbare wisselplaten bestaat al langer in een uitvoering vanaf 13 mm doorsnede schacht. Tot nog toe was het onmogelijk deze in een diameter kleiner dan 13 mm te maken. De QTD-boor heeft namelijk interne koelkanalen. Dat is een van de hoofdredenen waarom geen kleinere body kon worden gemaakt. Het koelkanaal splitst zich aan de voorkant in een Y-kanaal, zodat het koelmedium langs twee kanten van de wisselplaat het gereedschap verlaat. Bij een kleinere diameter zou het koelkanaal de sterkte van de body teveel negatief beïnvloeden en de boor daarmee instabiel maken. Bovendien neemt het debiet dat door het kanaal stroomt af naarmate de diameter kleiner wordt. Er blijft dan simpelweg te weinig volume over.

 

Mapal QTD
De 3D-geprinte Mapal QTD boren. Dankzij de nieuwe productietechniek zijn ze voortaan levertbaar in kleine diameters (9-12mm) met intern koelkanaal.

Betere prestatie
Mapal stapt nu over op 3D-printen voor de productie van de QTD-boren met diameters van 9 tot 12 mm, waarvoor inmiddels patent is aangevraagd. Tijdens het lasersmelten van de hardmetaalpoeders worden de spiraalvormige koelkanalen direct geïntegreerd in de opbouw van de gereedschapsbody. Deze spiraalvormige geometrie kan alleen via 3D-printen worden gemaakt. En deze geometrie zorgt ervoor dat de doorstroming van het koelsmeermedium aanzienlijk beter is dan bij de conventioneel vervaardigde QDT-boor. Er kan nu de dubbele hoeveelheid koelsmeermedium door heen in vergelijking met de standaard boor, ondanks de smallere diameter.

Mapal gaat de QTD boren nu in serie vervaardigen via laser sintering.

 

Meer informatie
Mapal

Laagland (Nederlandse vertegenwoordiging)

 

2 gedachten over “Mapal QTD boor gemaakt via 3D-printen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest