DMG Mori Seiki

DMG

DMG Mori Seiki heeft op alle fronten een goed half jaar achter de rug. De orderintake groeide met 13 procent; de omzet met 6 procent en de winst na belastingen met liefst 46 procent. Ondanks de huidige onzekerheid op enkele markten, blijft het concern optimistisch voor de rest van het jaar.

Machinebouwer profiteert van sterke markten in Duitsland en de VS; 46 procent winstgroei

 

Dat optimisme is eigenlijk logisch. De orderboeken van DMG Mori Seiki puilen uit. Eind juni had de machinebouwer nog voor ruim 1,2 miljard euro aan orders in de boeken staan die nog uitgeleverd moeten worden. Eind vorig jaar bedroeg dit bedrag nog 1,03 miljard euro. De tweede jaarhelft kan financieel dus eigenlijk niet meer stuk. In de eerste zes maanden zag DMG Mori Seiki de verkopen toenemen tot 1,2 miljard euro (+13 procent); de omzet tot 1,03 miljard euro (+6 procent) en de winst na belastingen groeide tot 44,6 miljoen euro (+46 procent). De winst voor belastingen (EBT) bedroeg 64,6 miljoen euro (dat betekent dus dat de machinebouwer een netto belastingdruk kent van 31 procent).

 

DMG Mori Seiki
DMG Mori Seiki AG heeft momenteel 206 jonge medewerkers die een vakopleiding volgen in het bedrijf. De machinebouwer investeert zo in de toekomst.

 

Sterke Duitse markt
Als je dieper in de cijfers duikt, dan blijkt dat de groei gestuwd wordt door de zeer goede gang van zaken op de Duitse thuismarkt. In het tweede kwartaal zakte het exportaandeel in de orderintake van 69% naar 64%. De binnenlandse orders namen met ongeveer 30 procent toe tot 431,8 miljoen euro. Buiten Duitsland werd 778 miljoen euro aan nieuwe bestellingen genoteerd. Dit zijn overigens cijfers voor het totale concern DMG Mori Seiki, waarin dus ook het servicebedrijf en de activiteiten rond hernieuwbare energie zijn opgenomen. De machinedivisie zelf was tot nog toe in 2014 goed voor een aandeel van 58 procent in de orderintake van het totale concern.

 

Het cijferoverzicht over de eerste 6 maanden van 2014.
Het cijferoverzicht over de eerste 6 maanden van 2014.

 

Last van dure euro
Hoewel de concernleiding de ontwikkelingen in de wereldwijde markten in zijn totaliteit als positief bestempelt, ziet men wel enkele punten van bezorgdheid. Zo heeft DMG Mori Seiki zoals zoveel Europese bedrijven last gehad van de dure euro. Dat merken vooral de Amerikaanse en Chinese klanten. Europese klanten profiteren dan weer van de goedkopere Japanse Yen, waardoor de Japanse machines in Europa volgens het persbericht tegen aantrekkelijkere condities aangeboden kunnen worden. De Chinese markt is langzamer gegroeid dan verwacht. De Verenigde Staten blijven het goed doen, zeker na het zwakke eerste kwartaal vanwege de strenge winter. En DMG Mori Seiki ziet ook in Europa het klimaat verbeteren, alhoewel het herstel zwak blijft. Vooral Duitsland en de VS moeten tegenwicht bieden aan ze onzekerheden door politieke conflicten in de Oekraïne, Syrië en Israël. Met een sterk vierde kwartaal in het vooruitzicht denkt de concernleiding dat er voor heel 2014 een winst mogelijk moet zijn van 165 miljoen euro voor belastingen.

1 gedachte over “DMG Mori Seiki: meer orders, meer verkopen, meer winst

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest