Bernhard Bringmann

De Zwitserse machinebouwer Starrag speelt aan de top mee met geavanceerde verspaningstechnologie voor aerospace, energie en automotive. Sinds begin dit jaar bouwt men ook een nieuwe lijn basic machines in India. Met WMW wil Starrag in de toekomst ook de rest van de wereld gaan bedienen, zegt Bernhard Bringmann, die de business unit leidt waarin de merken Starrag, TTL en WMW zitten.

 

Starrag kiest voor Skoda-strategie met 2e machinemerk

Met veel van de huidige machines uit de Starrag Group bedient de groep nichemarkten, aldus Bringmann. “Met WMW willen we in de toekomst ook de rest van de markt gaan bedienen. Markten en sectoren waar met standaard machines wordt gewerkt. Vergelijk het met de strategie van VW. Dat heeft een merk als Skoda voor bepaalde klantengroepen.”

 

 

Starrag is sterk in de aerospace en energie-sector, onder andere voor het bewerken van turbine-onderdelen.

 

Proces staat voorop
Bringmann merkt dat de markt duidelijk veranderd is. Van verticaal georiënteerde ketens naar horizontale integratie. “Nu is niet de machine onze grootste uitdaging, maar het proces bij de klant. Daarom zijn we tegenwoordig veel meer horizontaal geïntegreerd. We hebben het heft in handen als het gaat om CNC-technologie, CAM-software, opspantechniek et cetera. Deze zaken moet je combineren om tot een optimaal proces bij de klant te komen.” Tijdens de Airfoil Technology Days afgelopen zomer toonde Starrag met name aan al heel ver te zijn met adaptief verspanen. Complexe CAM-programma’s van grote impellers worden automatisch gegenereerd aan de hand van meetgegevens uit de machine. TTL is de eigen softwareontwikkelaar uit de groep, maar er wordt ook veel samengewerkt met andere partijen zoals Renishaw.

 

3D-printen
Ook het thema 3D-printen wordt aangesneden in het interview. De Starrag-topman denkt dat 3D-printen definitief een plek krijgt in maakindustrie. “Deels zal dit het frezen vervangen, deels is het een interessante aanvulling en deels is het een alternatief voor het smeden en gieten van halffabrikaten. We moeten in de verspaning echter niet in paniek raken. Wij volgen de ontwikkelingen rond 3D-printen heel intensief en onderzoeken hoe we dit een plek kunnen geven in ons portfolio.”

 

Lees hier het hele interview met Bernhard Bringmann van Starrag.

 

Pin It on Pinterest