Layerwise

3D Systems heeft het Belgische Layerwise overgenomen. Het initiatief hiervoor komt van Layerwise zelf. De vele synergievoordelen die er zijn, moeten ervoor zorgen dat Layerwise de koppositie in de markt voor 3D metaalprinten behoudt en zelfs kan versterken, zegt ceo Jonas Van Vaerenbergh. Zowel voor 3D Systems als voor Layerwise biedt deze stap grote “opportuniteiten”.

 

Vlaams bedrijf neemt zelf initiatief voor overname

De markt voor 3D-printen van metaal evolueert momenteel zeer snel, merkt men bij Layerwise. “De markt groeit snel, wij groeien daarin ook snel”, aldus Jonas Van Vaerenbergh, samen met Peter Mercelis oprichter van het Leuvense bedrijf. Beiden vonden het nodig om aansluiting te zoeken bij een grotere groep om de huidige koppositie in de B2B-markt te behouden en te versterken. 3D Systems is in hun visie daar de meest aangewezen partij voor, omdat beide bedrijven complementair aan elkaar zijn. “Een plus één is hier echt drie. Deze stap versterkt ons gezamenlijk groeipotentieel.” Zonder deze stap zou het op termijn moeilijker zijn geworden om de koploperspositie vast te houden omdat de markt zo snel groeit.

 

Synergie

Waar 3D Systems een breed pallet aan 3D-printtechnologieën en -materialen heeft, vooral gericht op prototyping, heeft Layerwise eigen machines en technologie die juist gericht zijn op de serieproductie. Layerwise beschikt bovendien over veel materiaal- en proceskennis, die 3D Systems kan gebruiken in de verdere ontwikkeling van de technologie. De Amerikanen beschikken verder over een wereldwijd salesnetwerk, waar de Belgen nu gebruik van kunnen maken om sneller toegang tot de nieuwe markten te krijgen dan wanneer men zelf zo’n netwerk had moeten opbouwen. Jonas Van Vaerenbergh heeft het dan vooral over QuickParts, het onderdeel van 3D Systems dat zich richt op het snel leveren van metalen en kunststof prototypes aan de industrie. “Wij richten ons met metaalprinten juist op serieproductie. Ook hier zijn er dus perfect complementair en kunnen we klanten nu een compleet pakket bieden.” Ook in de verschillende markten vult men elkaar aan, zowel in de medische als de dentale industrie. In die laatste sector kan men klanten nu de 3D-printers bieden, oplossingen om bijvoorbeeld verlorenwasmodellen te printen maar nu ook de dienstverlening van het aanleveren van complete 3D-geprinte prothesen als een klant niet zelf wil investeren in technologie. Deze worden dan in Leuven vervaardigd. Jonas Van Vaerenbergh: “Vanwege de strategische match tussen ons beiden hebben we gekozen voor 3D Systems.”

 

Productie Layerwise blijft in Leuven

Layerwise blijft vanuit Leuven opereren, benadrukt Jonas. Hij verwacht dat men zelfs gaat uitbreiden, waarbij op termijn uitbreiding naar nieuwe productielocaties niet wordt uitgesloten. Bij de beslissing van de Amerikanen om het Belgische bedrijf over te nemen heeft volgens hem ook meegespeeld dat Leuven een aantrekkelijke technology pool is, met veel hoog opgeleide ingenieurs die aan de universiteit vaak al enige ervaring hebben opgedaan met 3D-printen. Wel benadrukt hij dat het zeker de bedoeling is vanuit Leuven in de verdere ontwikkeling van de technologie en materialen intensief te gaan samenwerken met 3D Systems. “Dat is altijd onze bedoeling geweest. Als we een stand alone vestiging blijven heeft het noch voor ons noch voor 3D Systems meerwaarde.”

 

 

Layerwisemachines naar de markt?

Of de specifieke 3D-printtechnologie voor metaal die Layerwise heeft ontwikkeld nu door het Amerikaanse concern vermarkt gaat worden, is nog niet zeker. Dit is een van de punten waar de komende tijd naar gekeken wordt. “Wij gaan door met technologie-ontwikkeling. We kijken naar synergiën om het beste van alle twee de bedrijven naar boven te halen.” Tot nog toe heeft Layerwise de zelf gebouwde machines alleen voor eigen productie gebruikt. 3D Systems is pas sinds eind vorig jaar actief in het 3D-printen van metaal na de overname van het Franse Phenix, wiens 3D-metaalprinter nu onder het label van de Amerikanen wordt verkocht en doorontwikkeld.

 

Directe bijdrage

De overname versterkt de voorsprong van 3D Systems in snel groeiende markten zoals de medische industrie, aerospace, automotive en algemene industrie, aldus ceo Avi Reichental over de overname. Hij zegt verder dat de overname direct bijdraagt aan de kasstroom van het Amerikaanse bedrijf. Financiële details zijn niet bekend gemaakt.

1 gedachte over “Layerwise ziet opportuniteiten na overname door 3D Systems

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest