Schunk eGrip

Materialise en Schunk laten met hun eGrip zien dat 3D-printen tot heel nieuwe businessmodellen, producten en werkwijzen kan leiden. Slimme online designsoftware ontwerpt en optimaliseert grijpervingers binnen een kwartier. 3D-printen maakt enkelstuks productie mogelijk.

 

Automatisch design- en order platform voor eGrip

Materialise en Schunk bouwen gezamenlijk een online ontwerp- en orderplatform voor grijpervingers, die geproduceerd worden via additive manufacturing. Door 3D-printen in te zetten kan straks voor elke toepassing de meest geëigende grijpervinger worden ontworpen en geproduceerd. Ook heel complexe vingers laten zich eenvoudig designen en produceren. Deze eGrip van Schunk zit nu in de laatste testfase.

 

Schunk egrip
Schunk eGrip: grijpervingers worden automatisch ontworpen op basis van het te grijpen product en daarna 3D-geprint.

Webbased designtool
Schunk eGrip is een applicatie die je straks gewoon via je webbrowser kunt benaderen. Met enkele muisklikken stel je je eigen grijpervingers samen. Het proces start met het uploaden van een STEP- of STL-file van het product dat de robot moet grijpen. Gebruikers kunnen specifieke gegevens zoals gewicht, de basis van de grijper, de relatieve positie van het onderdeel ten op zichte van de grijper en de montagerichting ingeven. Daarna configureert de software automatisch de vingers rond het product en zorgt voor een optimaal design. Ook prijzen en levertijd zijn dan zichtbaar en met nog een muisklik worden de vingers besteld.

 

Mass customization
De samenwerking rond Schunk eGrip toont de kracht van 3D-printen, namelijk mass customization. Bart Van der Schueren, executive vice-president van Materialise: “eGrip is een goed voorbeeld hoe onze 3D-print software en onze hardware infrastructuur samen meerwaarde creëren.” Door de samenwerking ontstaat er een volledig geautomatiseerd order- en productiesysteem voor de vingers van robotgrijpers. “Het licentievrije platform reduceert de ontwerp- en ordertijd voor op maat gemaakte grijpervingers tot slechts 15 minuten”, aldus Marcel Nagel, hoofd product- en portfoliomanagement Grijpersystemen bij Schunk. Materialise heeft de eigen Streamics software geïntegreerd in het eGrip systeem van Schunk. Via de eigen 3D-printers worden door middel van lasersintering de vingers geprint. Als materiaal wordt polyamide 12 gebruikt, in wit of zwart. Voor medische toepassingen is een FDA goedgekeurd polyamide 12 beschikbaar. Het volledig geautomatiseerde proces zorgt ervoor dat enkele dagen nadat het design is gemaakt, de grijpervingers bij de klant worden afgeleverd. Dat proces vergt nu nog enkele weken en brengt hoge kosten met zich mee. In eerste instantie gaat Schunk eGrip aanbieden voor de universele grijpers PGN-plus 40 tot 125 en voor MPG-plus 20-64. In de toekomst wordt de reeks grijpers waarvoor klanten hun eigen vingers kunnen designen verder uitgebreid.

 

Innovatieve oplossingen

De case rond Schunk eGrip toont aan dat 3D-printen alle klassieke principes van economies of scale overboord zet. Bart Van der Schueren zegt bewondering te hebben voor Schunk’s vastberadenheid om innovatieve oplossingen naar de klanten te brengen.

Meer informatie
Materialise
Schunk

1 gedachte over “Schunk eGrip: grijpervingers automatisch designen en 3D-printen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest