Mazak Integrex i-400 AM

Mazak is de volgende machinebouwer die in de 3D-print markt stapt. De nieuwe Integrex i-400 AM combineert 5-assig draaien en frezen met het laagsgewijs opbouwen door metaalpoeder met de laser te smelten. Tegelijkertijd kondigt de fabrikant nog een andere hybridemachine aan. De VTC 530/20 FSW combineert verticaal bewerken met wrijvingslassen. 

 

Tweede hybridemachine combineert wrijvingslassen met verspanen

Mazak is niet de eerste die de weg naar hybridemachines inslaat. In de eerste editie van het 3D-print magazine worden de technieken van enkele klassieke machinebouwers die additive manufacturen combineren in hun CNC-machine, met elkaar vergeleken. Nu stapt dus ook Mazak in deze markt. Het persbericht onthult nog weinig details. Wel laat Mazak weten dat er een fiber laserbron gebruikt wordt om het metaalpoeder te smelten. En dat beide machines vanaf de JIMTOF die deze week start leverbaar zijn.

 

High speed of hoog precisie

Het lasercladden, want die technologie integreert Mazak in de Integrex i-400 AM, heeft onder andere als voordeel dat meerdere materialen gecombineerd kunnen worden in één product. De hybridemachine kan verder gebruikt worden voor het repareren van onderdelen door een nieuwe laag op te bouwen en in dezelfde opsporing machinaal te bewerken. De lasercladkop wordt gewisseld net zoals andere gereedschappen. Tijdens het verspanen zit de kop in het gereedschapsmagazijn. Mazak biedt de klanten de keuze uit twee verschillende type koppen: een high speed of een hoog precisiekop.

 

Multitasking

Voor de rest blijft het een typische Integrex-machine, dus geschikt voor multitasking bewerken met een volledige 5-assige capaciteit. Er kan vanaf stafmateriaal worden gewerkt, gietdelen die worden opgespannen en nu dus ook onderdelen die in de machine laag voor laag worden opgebouwd. De B-as zit in de spindel en kan van -30 tot + 210 graden draaien. De C-as is een volwaardige draaispindel en ook de contraspil is volledig programmeerbaar. Mazak denkt met deze hybride-machine de efficiency van het Done-in-One proces verder te verhogen en te cyclustijd te reduceren.

 

mazak VTC 530/20 FWS
De 2e hybridemachine, die frezen en wrijvingslassen combineert.

 

Wrijvingslassen en frezen

De tweede hybride-machine, de VTC 530/20 FSW, biedt een heel nieuwe combinatie. Met het fiction stil welding proces (wrijvingslassen) brengt Mazak warmte in het te bewerken materiaal dat hierdoor zachter wordt en beter verspaanbaar. De machine zelf is gebaseerd op een vertaal bewerkingscentrum.  Op de JIMTOF, de machinebeurs in Japan die op 30 oktober start, worden beide machines voor het eerst aan het publiek getoond. Dan start ook de verkoop. Onduidelijk is wordt dit wereldwijd is of dat Mazak de hybridemachines eerst voor de Japanse markt houdt.

 

Meer informatie

Mazak 

1 gedachte over “Mazak Integrex i-400 AM: frezen en 3D-printen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest