StreetScooter

De StreetScooter C16, waarvan de exterieurdelen zijn gemaakt op een Object 3D-printer. De ontwikkeling van het prototype vergde amper 12 maanden.

Ook Duitsland heeft zijn 3D-geprinte auto en nog wel van vlak over de grens met Nederland. Studenten van de RWTH Aachen hebben samen met Stratasys een versie van de StreetScooter gebouwd, waarvan alle kunststof exterieur delen zijn geprint op een Objet 1000 Multi-material 3D. De Streetscooter is deze week te zien op EuroMold in Frankfurt.

Binnen 12 maanden van design tot productiemodel

 

Waarschijnlijk zijn de studenten geïnspireerd door de Amerikanen, die enkele maanden geleden de Strati hebben gebouwd, gebruik makend van additive manufacturing technologie. Samen met Stratasys hebben ze nu iets soortgelijks gedaan met de Streetscooter, zij het dat niet alles uit de 3D-printer komt. De StreetScooter is een elektrisch aangedreven auto, waarvan de kostprijs minder dan 10.000 euro bedraagt. Uit het project is al eerder het bedrijf StreetScooter GmbH voortgekomen, dat de wagen onder andere voor de Duitse post produceert in een nieuwe fabriek in Aken.

 

Versnelling ontwikkelproces
Nu hebben de studenten dus additive manufacturing getest als productietechnologie voor het C16 type van deze elektrische auto. Daardoor konden ze snel over een functioneel prototype beschikken. Zowel de voor- als achterpanelen, de bumpers, de side skirts, deurpanelen als ook een groot aantal interieurdelen is 3D-geprint op een Objet 1000. Deze onderdelen zijn gebruikt als prototype, eindcomponenten en er zijn ook gereedschappen 3D-geprint. Testen wijzen uit dat de onderdelen hetzelfde presteren als kunststof componenten die traditioneel zijn vervaardigd. De Object Multi-material 3D-printer, die kunststof verwerkt, kan tot maximaal 1000 bij 800 bij 500 mm printen in meerdere materiaalkwaliteiten waaronder ABS. “De Objet 1000 is de grootste multi-materiaal 3D-printer ter wereld en wij zijn de eerste universiteit in de wereld die er een heeft”, zegt Achim Kampker, hoogleraar productiemanagement bij de RWTH Aachen en de grote inspirator voor het StreetScooter project. “De bijdrage die het 3D-printen aan de productie heeft geleverd, is enorm geweest. De mogelijkheid om full scale prototypes te vervaardigen die zich gedragen als productiedelen, versnelt het test- en verificatieproces enorm. Daardoor slagen we erin om een prototype binnen 12 maanden productierijp te maken.”

 

StreetScooter
Een van de 3D-geprinte onderdelen, het C-profiel, geprint van ABS en direct geschikt om te worden gebruikt.

 

Customization
Het grote voordeel van additive manufacturing in het productieproces is dat de StreetScooter eenvoudig aangepast kan worden aan specifieke klantwensen. Design on the fly, noemt Kampker dit. Hij gelooft dat het project in Aken aantoont hoe het ontwikkelen en produceren van auto’s gaat veranderen dankzij de mogelijkheden van 3D-printen. Shelly Linor, directeur global education bij Stratasys, ziet het StreetScooterproject eveneens als het bewijs van de mogelijkheden van 3D-printen in de productie van eind-componenten. De C16 weegt 450 kilogram zonder de accu en heeft een standaard actieradius van 100 kilometer en een topsnelheid van eveneens 100 km/uur.

De 3D-geprinte StreetScooter is op EuroMold (25 -28 november) te zien op de Stratasys stand in hal 11, stand D90.

1 gedachte over “3D-geprinte stadsauto StreetScooter op EuroMold

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest