Wil 3D-printen van metalen componenten voor de high tech industrie kunnen doorbreken, moet de kostprijs halveren en de nauwkeurigheid verbeteren. Dat zegt ASML, dat al 30 3D-geprinte onderdelen toepast in de machines. Meerdere fabrikanten zeggen deze week op EuroMold aanzetten te tonen in de richting van sneller, goedkoper en nauwkeuriger 3D-printen.

 

High tech machinebouwer ziet wel potentieel in additive manufacturing

In de nieuwste editie van het Made-in-Europe digimagazine geeft ASML inzicht in de kostprijs van 3D-geprinte componenten versus gefreesde kunststof en titanium delen. Fred de Vreede, competenceleader Additive Manufacturing bij ASML gunde onlangs de deelnemers aan de masterclass van Additive Industries een kijkje in de keuken van het hightech machinebouwer.

 

ASML

 

Componenten nog dubbel zo duur als nu

De engineers bij ASML zien veel potentieel in de nieuwe technologie. Hiermee kunnen ze de machines nog nauwkeuriger en sneller maken. Er kan echter pas sprake zijn van een haalbare businesscase, aldus De Vreede, als de kosten flink omlaag gaan. Hij illustreerde dit aan de hand van een manifold. Momenteel wordt dit gefreesd uit PEEK. Kostprijs inclusief de aansluitingen 1640 euro. Hetzelfde onderdeel verspaand uit Titanium grade 5 zou 2.575 euro kosten. 3D-printen met dit materiaal levert uiteindelijk een qua design beter en lichter onderdeel, maar de kostprijs is met 3045 euro bijna het dubbele van de huidige prijs. Lees het artikel in het digimagazine om te zien hoe deze kostprijs is opgebouwd.

 

3D Systems toont grotere metaalprinter
Een aantal grote spelers, zoals 3D Systems en nieuwkomer HP, hebben aangekondigd met nieuwe machines te komen die sneller, nauwkeuriger en goedkoper printen. 3D Systems toont vanaf vandaag op EuroMold in Frankfurt een nieuwe metaalprinter. De ProX 400 (foto boven toont een product van de ProX 200) print onderdelen tot 500 bij 500 bij 500 mm en heeft de nabewerking geïntegreerd. Het Amerikaanse concern doet echter nog geen uitspraken over hoe deze technologie dan werkt.

 

HP wil printmarkt op z’n kop zetten
HP heeft onlangs de strategie onthuld die de grootste 2D-printerfabrikant ter wereld een leidende positie moet geven in de wereld van 3D-printen. Want dat willen de Amerikanen. Ze gaan dat langs twee wegen proberen. De HP Multi Jet Fusion technologie belooft de tekortkomingen van de huidige additive manufacturing technieken weg te werken. Dat betekent sneller, kwalitatief beter en ook nog goedkoper dan de bestaande technieken. Daar voegt HP aan toe Sprout by HP, een volledig nieuw computerplatform dat de basis moet zijn voor heel nieuwe technieken. Dion Weisler, executive vice president Printing & Personal Systems bij HP, die in de combinatie van technieken en oplossingen de beslissende stap om de scheidslijn tussen de virtuele en reële wereld te slechten. HP wil rondom het thema 3D-printen een heel eigen ecosysteem bouwen. Lees hier het artikel in het nieuwe digimagazine. Dichterbij huis wil Additive Industries, ook op EuroMold, in de loop van volgend jaar met een productierijp 3D-printsysteem voor metalen onderdelen naar de markt komen.

 

1 gedachte over “ASML: kostprijs 3D-geprinte metalen componenten moet halveren

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest