rpm innovations

Het Amerikaanse RPM Innovations zegt ’s werelds grootste 3D-metaalprinter te hebben gebouwd. In de machine kunnen werkstukken tot bijna 5 m3 inhoud, een hoogte tot 2133 mm en een eigen gewicht van 5 ton worden opgebouwd uit een groot aantal metaalpoeders, waaronder Inconel 718 en 722 en Hastelloy X. Het 3D-printen met Stellite 6 en 21 is in ontwikkeling.

 

Rpm-raket07-47 PMRPM Innovations grijpt terug op de technologie voor het lasercladden. Hiermee kunnen ze 1 tot 1,5 kilo materiaal per uur opbouwen, aanzienlijk meer dan met poederbedmachines gangbaar is. Deze laatste hebben wel het voordeel dat ze veel nauwkeuriger werken. De Amerikanen hebben hun technologie echter verder verfijnd, zodat ze nu laagdiktes kunnen opbouwen van 0,2 mm. Zelfs dunner kan nog, zeggen ze. Ze gebruiken hiervoor zelf ontwikkelde visionsoftware, waarmee de laserkop laag voor laag nauwkeurig gepositioneerd kan worden. Hierdoor kunnen ze nauwkeuriger 3D-printen dan je normaal gewend bent van deze technologie. Omdat RPM Innovations het materiaal neerslaat onder Argon beschermgas, kan men materialen zoals titanium verwerken.

 

Hybride technieken
De technologie van RPM Innovations is een van de technieken die aan bod komen in het 3D-print magazine, waarvan onlangs de eerste editie is verschenen. In een ander artikel wordt ingegaan op hoe machinebouwers de nieuwe laagopbouwtechniek combineren met 3D-printen. DMG Mori doet dat, net als Hermle. Beide fabrikanten gebruiken echter een andere techniek. Ook Trumpf verwacht veel van het lasercladden. Een relatief onbekende speler is het Britse Hybrid Manufacturing Technologies, dat samen met de Duitse machinebouwer Hamuel Reichenbacher en Renishaw een hybridemachine heeft ontwikkeld voor het lasersmelten van poeder en verspanen van laagsopgewijze werkstukken. De speciale laserkop wordt tijdens het verspanen geparkeerd in het gereedschapmagazijn.

De volledige artikelen over RPM Innovations, de hybride machines én een compleet overzicht van alle 3D-print technieken staat in de eerste editie van het nieuwe 3D-print magazine voor de maakindustrie. Een abonnement op de eerste 3 nummers kost 9,95 euro.

Pin It on Pinterest