Arcam

De vraag naar 3D metaal printers zit wereldwijd sterk in de lift. Marktleider 3D Systems kan de vraag amper bijbenen en gaat productiecapaciteit vergroten. Arcam ziet de vraag eveneens sterk toenemen en heeft dit jaar al 29 systemen verkocht. SLM Solutions meldt een meer dan verdubbeling van de bestellingen tot 36 machines. En ook Renishaw zegt, zonder cijfers bekend te maken, dat de interesse toeneemt.

 

Grote OEM’ers bezig met stap naar industriële toepassing 3D-printen

 

Komende week presenteert de sector zich weer op EuroMold, nog steeds dé vakbeurs voor de additive manufacturing industrie ondanks dat het aantal evenementen wereldwijd soms nog sneller lijkt te groeien dan de markt zelf. De 3D-printmarkt voor metaal groeit dit jaar fors, blijkt uit de kwartaalcijfers die enkele beursgenoteerde spelers bekend hebben gemaakt. Daarin zitten dan nog niet de cijfers van bedrijven als EOS en Concept Laser, die in familiehanden zijn. Beiden praten de pers traditiegetrouw bij op EuroMold.

 

3D Systems margin
De bruto marge-ontwikkeling bij de verschillende divisies van 3D Systems (bron The Motley Fool / 3D Systems)

 

3D Systems: sterke groei printservice
Hoe hebben de beursgenoteerde spelers het gedaan? 3D Systems heeft de omzet in het 3e kwartaal van 2014 met 23 procent zien toenemen tot net geen 170 miljoen dollar. Het orderboek heeft nu een waarde van 46 miljoen dollar. 3D Systems is een ander type bedrijf dan Arcam en SLM Solutions omdat de Amerikanen ook een sterkte tak hebben die 3D printen als service aanbiedt. Binnen die tak groeide de afzet van 3D-print services aan de medische industrie met 121% tot 37,4 miljoen dollar in het voorbije kwartaal. Tot de servicetak hoort ook Quickparts, waar niet alleen additive manufacturing technologie wordt toegepast, maar ook verspanende technieken. De bruto winstmarge van Quickparts nam toe tot 44,7 procent. De Amerikaanse website The Motley Fool is in de margecijfers gedoken. Een grafiek van 3D Systems laat zien dat de marge op de 3D-print service stijgt, waar de marge op de machines zelf fors is gedaald en nu lijkt te stabiliseren rond de 35 procent. De marge op de printmaterialen is zeer hoog met 74 procent.

 

Uitbreiding productie metaalprinters
Interessant is te zien hoe de markt voor 3D metaalprinters zich ontwikkelt. De verkoopcijfers van deze drie bedrijven zijn daar wel een goede indicatie voor. Sinds de Amerikanen het Franse Phenix vorig jaar hebben gekocht, hebben ze elk kwartaal meer metaalprinters weten te verkopen dan ze er in de productie kunnen maken. Daarom neemt 3D Systems begin 2015 extra productiecapaciteit in gebruik. Dan moet men de vraag kunnen bijbenen.

 

tumblr_inline_na9jia5EMN1qzgziy
Arcam heeft onder andere een machine aan Avio Aero, GE-dochter geleverd voor de productie van turbinebladen. Deze animatie geeft het proces meer. In het 3D print magazine staat een artikel over Avio Aero, dat zich helemaal toelegt op 3D-printen van metaal. (Animatie: GE / Avio Aero)

 

Arcam: 25 procent meer orders
Die vraag is bij Arcam, de Zweedse fabrikant die enkel additive manufacturing machines voor metaal bouwt (Electron Beam Machines) eveneens gestegen. In de eerste 9 maanden van dit jaar ontving het bedrijf 21 nieuwe orders, een stijging van 25 procent. De omzet nam toe tot net 36,3 miljoen dollar. Arcam zegt vooral de luchtvaartindustrie een sterke vraag te zien. Ook de orderintake voor het nieuwe, grotere systeem Q20 is sterk. Voor komend jaar ziet Arcam volume-orders komen, mede doordat de industrialisatie waaraan men samen met partners uit de industrie werkt, dan vruchten zal afwerpen. Tot nog toe werden dit jaar 20 systemen geleverd, vergeleken met 15 in dezelfde periode vorig jaar.

 

Met de M-Flex kun je nu ook hardmetalen producten printen. (Foto: ExOne)
Met de M-Flex kun je nu ook hardmetalen producten printen. (Foto: ExOne)

 

ExOne: fors verlies maar meer verkopen metaalprinters

ExOne zag de beurskoers onlangs fors teruglopen nadat de Duits-Amerikaanse onderneming tegenvallende resultaten presenteerde. Onder aan de streep werd netto verlies geleden (14,6 miljoen dollar), meer dan vier keer zoveel als een jaar eerder. ExOne schrijft dit toe aan een daling van de marge door een slechtere mix van verkopen van machines en materialen, services en 3D-geprinte producten. De bruto marge bij deze fabrikant ligt rond de 25,7 procent. ExOne is vooral actief in de gietindustrie. Ook enkele overname lijken het minder goed te doen dan eerder verwacht en de uitvoering van de strategie kost geld. Kijk je naar de verkopen op machineniveau, dan wordt meteen duidelijk waar de pijn zit. De verkopen van de S-Max, de machine voor het printen van zandgietkernen en -mallen, is gehalveerd in de eerste 9 maanden van het jaar (van 10 naar 5 machines). Daar staat echter tegenover dat de M-Flex, 3D-printer van ExOne die metaal print, het veel beter doet. Hiervan zijn er dit jaar 6 verkocht, tegenover 1 een jaar eerder toen de machine net op de markt was. Ook de verkopen van de X1-Lab, een kleine metaalprinter, verdubbelde van 2 naar 4. Het management van ExOne ziet dit jaar als een overgangsjaar en zegt dat de technologie geaccepteerd raakt in de markt, wat eerst leidt tot omzet in de productieservicecentra en later in de verkopen van 3D-printers.

Bestelgedrag van klanten verandert

SLM Solutions: begin industrialisatie
Het beursgenoteerde SLM Solutions uit Duitsland verwacht dit jaar tussen de 40 en 50 machines te gaan verkopen. In de eerste drie kwartalen zijn al orders voor 36 machines afgesloten. Interessant is dat het bedrijf zegt dat het bestelgedrag bij klanten verandert. Vorig jaar kochten bedrijven uitsluitend één machine. Nu zijn er al vijf klanten die meerdere machines hebben gekocht. Markus Rechlin, bestuursvoorzitter van SLM Solutions, geeft hier de volgende betekenis aan. “Deze ontwikkeling bevestigt dat wereldwijd opererende industriële ondernemingen in toenemende mate grotere bestellingen plaatsen, omdat ze de machines in hun industriële productie inzetten voor de directe productie van onderdelen.”

FOTO boven: uit titanium geprinte heupgewrichten, gemaakt door Arcam.

Link naar 3D print magazine

 

Meer informatie
3D Systems / Landré
Arcam / Glavimans Machines
SLM Solutions

Pin It on Pinterest