Het heeft er veel van weg dat in Duitsland een ongekende beurzenstrijd losbarst met als inzet de stempel- en matrijzenmakers. EuroMold 2015 verhuist komend jaar naar Düsseldorf, waar enkele maanden later de Metav nieuwe stijl doorgaat. Tegelijkertijd start de Messe Stuttgart in 2015 eveneens de nieuwe beurs Moulding Expo. Is er zoveel ruimte?

EuroMold 2015 zet strategische stap met verhuizing naar Düsseldorf

Strategisch gezien hebben Diana Schnabel en Eberthart Döring, directeuren van Demat, een slimme zet gedaan. Vrijdag, aan het eind van EuroMold, maakten ze bekend dat de beurs vanaf komend jaar naar het beurzencomplex in Düsseldorf verhuist. Van 6 tot en met 9 oktober 2015 vindt de beurs dan in het hartje van Nordrhein Westfalen plaats. Alles lijkt er op dat deze beslissing pas de laatste weken is genomen, want tijdens de beurs zelf werd nog als termijn voor 2015 aangeduid de laatste week van november.

 

Onder de noemer Power your business krijgt de Metav een nieuw impuls vanaf 2016.
Onder de noemer Power your business krijgt de Metav als trefpunt voor de metaalbewerking een nieuw impuls vanaf 2016.

 

Metav nieuwe stijl
Het besluit om Frankfurt te verruilen voor Düsseldorf zal alles te maken hebben met de plannen die de VDW én – jawel – Messe Düsseldorf enkele weken geleden hebben ontvouwd. Om de Metav nieuw leven in te blazen wordt er in februari 2016 een nieuw concept gelanceerd onder de noemer Power your Business. Naast additive manufacturing (Rapid Area) wordt de mould & dies industrie (Moulding Area) een andere pijler waarop de Metav nieuwe stijl gebaseerd zal zijn. Voor dit laatste gaat men zelfs nauw samenwerken met de beurs in Stuttgart, waar van 5 – 8 mei 2015 de eerste editie van Moulding Expo plaatsvindt. Doelgroep van deze nieuwe tweejaarlijkse beurs: de mould & dies industrie. VDW-directeur Wilfried Schäfer zei tijdens de persconferentie de branche een alternatief te willen bieden voor ‘de beurs in Frankfurt’. Zonder het met zoveel woorden te zeggen: EuroMold dus. Letterlijk zei hij: “Ontevredenheid over de beurs in Frankfurt heeft geleid tot het ontstaan van de nieuwe beurs (Moulding Expo) in Stuttgart.”

 

EuroMold
Een voorbeeld van 3D-printen voor de maakindustrie: Met een Stratasys 3D-printer is deze mal voor het maken van een met carbolvezel versterkt kunststof deel.

 

EuroMold dé 3D-print beurs
Het moet gezegd zijn: EuroMold heeft de voorbije jaren een flinke veer gelaten. Maar dat geldt eveneens voor de Metav, die voorbij is gestreefd door de AMB sinds deze naar het nieuwe beurscomplex in Stuttgart verhuisde. Vorige week was de stemming op EuroMold wisselend. Exposanten uit de traditionele sectoren in hal 8 waren niet echt tevreden. Er werd gemopperd. De nieuwe halindeling gaf weliswaar een betere aanblik, opnieuw daalde het aantal exposanten. Hal 9 werd half gevuld door Aziatische deelnemers, de andere helft stond leeg. Enthousiast waren de exposanten in hal 11, de additive manufacturing hal van EuroMold.

Andy Middleton
Andy Middleton: EuroMold is de beurs voor 3D-printen.

“EuroMold is de thuisbasis voor 3D-printen”, zo benadrukte Andy Middleton, directeur Europa van Stratasys het vorige week. Stratasys had dit keer zelfs 3 stands ingericht, waarvan één in hal 8 waar duidelijk werd gemaakt hoe 3D-printen nu al toegepast kan worden in de maakindustrie. Middleton heeft gelijk met zijn opmerking. EuroMold is dé beurs in de wereld waar de razendsnel groeiende 3D-printwereld zich elk jaar presenteert. “Zo’n platform heb je nergens in de wereld”, aldus een zegsman van 3D Systems.

 

Düsseldorf biedt nieuwe kansen
Het probleem ligt vooral in het beurscomplex in hartje Frankfurt. De nieuwe hal 11, waarin de additive manufacturing wereld zich presenteert, heeft uitstraling. Deze hal heeft de sex-appeal die de branche zoekt. Hier wil iedereen staan. Ook aanbieders van CAM-software gaven vorige week duidelijk te kennen naar de 3D-print hal te willen verhuizen. Maar die hal zit tot de nok vol. En het beurscomplex laat niet toe een betere verbinding te maken. Demat lost dat probleem in een keer op door naar de Messe Düsseldorf te verhuizen. De ligging in het hart van een van de sterkste industriële regio’s van Duitsland, de nabijheid van Nederland dat elk jaar goed is voor veel bezoekers én de makkelijke internationale bereikbaarheid spelen hier ongetwijfeld een rol bij. Het beurscomplex in Düsseldorf biedt echter vooral de kans om de traditionele spelers uit de mould & dies industrie beter te integreren in de aanbieders van de nieuwe 3D-printtechnologie.

 

Kan de markt dat hebben?
Precies dat had ook de VDW voor ogen. Door samen te werken met de organisator van het Inside 3D Printing Congres en de Amerikaanse gereedschapmachinevereniging AMT en de Europese machinebouwersclub Cecimo, wil men op de Metav 2016 een Rapid Area aanbieden met zo’n 50 exposanten. En de Moulding Area moet zelfs 75 nieuwe exposanten trekken. Nu al is duidelijk dat 2015 en 2016 spannende beursjaren worden. Hoe pakken deze vernieuwingen uit? En kiezen Duitse machinebouwers die komend jaar niet – of met een kleine stand – naar de EMO in Milaan gaan voor EuroMold? Wie weet de exposanten én de bezoekers aan zich te binden? Werner Dornscheidt, bestuursvoorzitter van de Messe Düsseldorf is positief voor de kansen en ziet EuroMold 2015 als “de perfecte aanvulling op het bestaande portfolio van vakbeurzen in Düsseldorf, die een ideale brug slaat tussen beurzen zoals de K en de metaalbeurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast.” Maar was het niet Wilfried Schäfer zelf die tijdens de presentatie van de Metav nieuwe stijl opmerkte dat het budget dat exposanten voor beurzen hebben, niet groeit. “De markt vraagt een bepaald volume, exposanten verschuiven het budget, maar het totaal groeit niet.”

Eerdaags gaan we dieper in op wat het nieuwe Metav-concept betekent voor de plek die additive manufacturing op de metaalbeurs krijgt.

Pin It on Pinterest