Index G220

Componenten worden alsmaar complexer, nauwkeurigheidseisen hoger en series steeds kleiner. Dat dwingt verspaners in de richting van compleet bewerken op flexibele machines, die snel om te stellen zijn naar een ander product. Deze machines moeten niet alleen qua maatnauwkeurigheid hoog scoren, ook wat betreft de oppervlaktekwaliteit. Precies voor deze markttrend hebben de Index-constructeurs de nieuwe G220 ontwikkeld.

Index G220: frees-draaicentrum voor kleine series precisiecomponenten

INDEX haakt met de G220 aan op de trend die dit jaar bij meerdere machinebouwers zichtbaar is: kleine compacte freesdelen niet langer op een 5-assig bewerkingscentrum verspanen maar vanaf stafmateriaal werken. Zeker zolang het om kleinere, vaak kubische werkstukken gaat met complexe frees- en draaibewerkingen lijkt dit een zinvolle optie. Het automatiseren van een dergelijke machine is immers gemakkelijk te realiseren via stafaanvoer. En de flexibiliteit is groot zolang de (verschillende) producten passen binnen de diameter van het materiaal. “Onder andere bij medische producten, tandwielen en ook turboschroeven zie je bedrijven overstappen op het bewerken vanaf stafmateriaal”, merkt Eddo Cammeraat van Laagland, dat INDEX-Werke in Nederland vertegenwoordigt. Het voordeel zit volgens hem niet alleen in de automatisering, ook in de vrije spanenval, de compacte afmetingen van de machine met stangenlader en de nieuwe programmeermogelijkheden die INDEX op deze machines biedt. Voor de G220 is er een nieuwe stafaanvoer beschikbaar en in de machine is een grijper geïntegreerd voor het uitnemen van de bewerkte producten.

 

Virtual machine
De nieuwe besturing van de G220, gebaseerd op Sinumerik 840D sl beschikt over een tweede ingang, die INDEX gebruikt voor Siemens PLM’s Virtual machine die als optie wordt aangeboden. Met één druk op de knop kan de CNC-operator omschakelen van de huidige bewerking naar een simulatiescherm om de bewerking te simuleren. In deze simulatie worden alle gereedschappen, gereedschaphouders en spindels meegenomen.

 

Lees hier het hele artikel over de Index G220

Pin It on Pinterest