Schoon werken in de verspaning is niet alleen noodzakelijk uit kwaliteitsoogpunt. Ook vanuit arbeidsomstandigheden. Nevel kun je heel goed afscheiden boven de machine. Dat biedt méér voordelen dan alleen een gezonder werkklimaat, zegt men bij het Duitse Reven.

 

Reven X-Cyclone versnelt luchtcirculatie en duwt oliedruppers tegen de wand

Koelsmeerolie en emulsie zijn dikwijls nog onmisbaar in de verspaning. Dat wil echter nog niet zeggen dat het in een verspanend bedrijf altijd naar olie moet ruiken. En dat alles onder een dun laagje olie en vet zit. Smog die in de buitenlucht nauwlettend in de gaten wordt gehouden, wordt in de fabriek vaak geaccepteerd. Dat heeft alles te maken met het feit dat er in een gebouw heel andere regels gelden dan in de buitenlucht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft voor dat mensen niet meer dan 50 microgram stofdeeltjes per 24 uur mogen binnenkrijgen. In de buitenlucht betekent dit dat de alarmgrens bij een concentratie van 0,05 mg / kubieke meter ligt. In een fabriek hanteert de WHO een grens van maximaal 10 milligram. “Omdat de WHO redeneert dat je in een fabriek mensen kunt verplichten een gasmasker te dragen. Maar wie doet dat in de verspaning”, zegt Mark Camps van Pinno. Pinno is in de Benelux de partner van het Duitse Reven, dat in de fabriek in Baden-Württemberg een studiedag wijdde aan het thema nevelafzuiging in de verspaning. De WHO-normen, gevat in de Air Quality Index, lopen voor binnen en buiten extreem ver uit elkaar. Mark: “Als je alle deeltjes optelt, mag je buiten per dag 1/20 deel van een pakje boter aan fijnstof binnenkrijgen, maar wie in de fabriek werkt, mag zelfs 10 pakjes binnenkrijgen.”

 

Reven
De filters van Reven.

 

Kleine druppels funest
Het zijn vooral de druppeltjes kleiner dan 10 µm die funest zijn. Bij het verspanen ontstaan er hoge concentraties PM10-aerosolen. Veel filters halen de grote deeltjes eruit maar niet de kleinere (kleiner dan 5 µm). Deze komen uiteindelijk in de longen terecht, met alle gevolgen van dien. Reven heeft een eigen technologie ontwikkeld, de Reven X-Cyclone, om deze deeltjes uit de lucht te zuiveren, zonder gebruik te maken van stoffen of papieren filters die vervangen of gereinigd moeten worden. “Het probleem met dergelijke filters is namelijk dat de werking afneemt naarmate ze sterker vervuild raken. En uiteindelijk blaas je dan nog meer vervuilde lucht de werkplaats in. Daarnaast ben je de dure vloeistof ook kwijt, wat vele liters op jaarbasis kan zijn.” Door gebruik te maken van de Reven X-Cyclone wordt de luchtstroom al gezuiverd voordat de laatste kleine deeltjes met de elektrostaat moeten worden verwijderd.

 

5e generatie

Inmiddels is de 5e generatie Reven X-Cyclone in de markt, die zowel aeresolen, olie- en vloeistofdamp, spuitnevel als fijnstof uit de luchtstroom afscheidt. De Reven systemen zijn in hun geheel met de lamellen als basiselement inclusief de lasnaden en alle kleine onderdelen met speciale stromingssoftware (CFD-simulatie), die ook in de Formule 1 wereld wordt gebruikt, geoptimaliseerd, waardoor ook oliedeeltjes kleiner dan 10 µm worden opgevangen. Door de werveling die in de X-Cyclone ontstaat, botst de lucht met daarin de druppels met een hoge snelheid tegen de lamellen aan. De oliedeeltjes druppelen langs het plaatwerk naar beneden. Deze druppels nemen alles mee wat ze onderweg tegenkomen, waardoor de profielen dus steeds schoon blijven. De vloeistof kan weer gebruikt worden als koelvloeistof in de machine, wat vele liters op jaarbasis kan betekenen. Reven haalt 100% van de deeltjes tussen 5 en 10 µm uit de aangezogen lucht. Omdat het systeem zichzelf continu reinigt, blijft de reinigingskracht steeds op hetzelfde niveau. Om de kleinere deeltjes ook af te scheiden uit de luchtstroom, plaatst Reven agglomeratoren voor de X-Cyclone profielen. Deze zorgen ervoor dat de druppels verzameld worden en dus groter worden, wat de afscheiding in de X-Cyclone bevordert. Eventueel kan na de X-Cyclone nog een elektrostatisch filter, Hepafilter, of F9 teflon gecoate filter (afwasbare fijnfilter), worden geplaatst, allemaal modulair aan te passen.. Met deze manier van luchtafscheiding op de machine haalt Reven 99,999 procent van de vloeistof uit de lucht. Deze vloeistof kan zonder meer weer in de productie worden ingezet.

 

Lees hier het hele artikel in het digimagazine van december

Pin It on Pinterest