GE Santa Claus

De slimme koppen van GE helpen de Kerstman dit jaar met een slimme arreslee. Het 3D-geprinte design gaat al enkele jaren mee, nu hebben de GE-ingenieurs er een intelligente arreslee van gemaakt. Smart industry voor Santa Claus. Kijk mee hoe nieuwe technologie in de slee van de Kerstman is verwerkt.

 

 

Draai met je muis de arreslee of klik op de woorden onder de afbeelding om de innovaties te zien. De speciale coating voorkomt de opbouw van ijs. Ook water wordt door deze nanocoating afgestoten. Wel zo handig nu deze winter de temperaturen overdag nog boven het vriespunt liggen. De koplampen zijn LED-lampen, die de komende 15 seizoenen meegaan. De ‘glij-ijzers’ onder de slee worden allang niet meer van metaal gemaakt. GE gebruikt nu wel een heel speciaal materiaal, namelijk Ceramic Matrix composieten. Dit wordt beschouwd als de opvolger van de huidige composieten in de luchtvaart. CMC’s laten zich lastiger verspanen dan bijvoorbeeld carbonfiber. Dat laatste materiaal wordt gebruikt voor het frame van de arreslee, dat hierdoor minder weegt. Hoeft Rudolf niet zo hard aan de slee te trekken. GE heeft ondertussen ook al toepassingen voor carbonfiber ontwikkeld, waarmee metaal in vliegtuigmotoren vervangen wordt. Het is een slimme arreslee. Met de smart cruise control kun je brandstof besparen. Er zit nu ook RFID-technologie in het pak van de Kerstman. Deze RFID-sensoren zijn voor allerlei zaken inzetbaar, bijvoorbeeld voor het vroegtijdig herkennen van ziekten. Er zitten nog meer sensoren in de slede. Die zijn direct op de verschillende onderdelen geprint met de 3D inking technologie van GE. De hartslag van Santa Claus, die toch al weer wat jaartjes meegaat, wordt gemeten door een draadloze sensor. En om te bepalen wie braaf genoeg is geweest voor een flink cadeau onder de kerstboom, gebruikt Santa Claus anno 2014 big data. Predix is een nieuw software platform  van GE om grote hoeveelheden industriële data te analyseren en op basis daarvan de productiviteit te verhogen.

Fijne feestdagen en een gezond, gelukkig en succesvol 2015.

Pin It on Pinterest