Hexagon Tigo SF

De Hexagon Tigo SF brengt het meten van producten naar de werkplaats.

Doordat toleranties enger worden, neemt de druk op de meetkamers in veel verspanende bedrijven toe. Hexagon Metrology heeft precies daarom de Tigo SF ontwikkeld, een coördinatenmeetmachine voor in de werkplaats. “Naast de machine”, benadrukt Erwin Andes van Hexagon Benelux.

 

Tigo SF bedoeld om door de CNC-operator naast de machine te meten

Op de Precisiebeurs toonde Hexagon Metrology vorige maand de nieuwste coördinatenmeetmachine voor in de werkplaats voor het eerst in de Benelux. Deze meetmachine is speciaal ontwikkeld om de druk van de meetkamers af te halen. “Het is een unit die je gemakkelijk kunt verplaatsen van de ene naar de andere machine, zodat je dichtbij de frees- en draaimachines kunt meten. Daarom is het één complete unit, die je met een vorkheftruck oppakt en verplaatst”, legt Erwin Andes het concept van de Tigo SF uit. Het gaat met name om de tijdwinst die hiermee geboekt wordt doordat de CNC-operator direct uitsluitsel krijgt over de nauwkeurigheid van het product en door kan gaan of ingrijpen in het verspaningsproces. Om de toepassing in de werkplaats mogelijk te maken, is het design van de Tigo SF aangepast. Zo zijn passieve dempers geïntegreerd om trillingen te elimineren en de structuur van de meetmachine voorkomt thermische veranderingen van de machine. De meetsoftware hanteert compensatiemodellen voor de werkstuktemperatuur die eveneens gemeten kan worden.

 

Scannen of tasten
Het meetbereik van de Tigo SF bedraagt 500 bij 580 bij 500 mm. Gemeten wordt met een nieuwe Leitz analoge probe, die minder gevoelig is voor temperatuursinvloeden dan een optische. De standaard meetkop ondersteunt zowel scannen als punt voor punt metingen. Eventueel kan de Tigo SF worden voorzien van de indexbeerbare meettaster die meer dan 3000 verschillende posities kan innemen. Een ander punt waar Hexagon in de ontwikkeling van de meetmachine veel in heeft geïnvesteerd, is de bediening. De software is intuïtief, zodat je voor de bediening geen specifieke kennis van het meetproces nodig hebt.

 

De meetmachine is geschikt voor zowel het scannen van de meetpunten als het taktiel meten.
De meetmachine is geschikt voor zowel het scannen van de meetpunten als het taktiel meten.

Vonkelektrode meten
Een bijzondere toepassing is, aldus Erwin Andes, het gebruik van de machine bij het zinkvonken. Een klant van Hexagon gebruikt de Tigo SF om de elektrodes op een nulpuntspansysteem te meten. Deze meetgegevens worden gebruikt om de slijtage van de elektrode te berekenen waarna het volgende zinkvonkprogramma automatisch hiervoor wordt gecorrigeerd.

 

Nieuwe lasertracker
Overigens heeft Hexagon Metrology eveneens de nieuwe generatie laser trackers geïntroduceerd. Deze Leica Absolute Tracker AT960 is eigenlijk een mobiele coördinatenmeetmachine, met een meetvolume van 120 m doorsnede. De besturing is niet groter dan een A4 en je hebt geen bekabeling meer nodig. De data-uitwisseling gebeurt via een wifi-verbinding. Deze lasertracker is bedoeld voor het opmeten van grote werkstukken, bijvoorbeeld het meten van gaten die gekotterd zijn of grote matrijzen. Een andere toepassing is te vinden in de luchtvaartindustrie. Hier gebruikt een van de klanten van Hexagonn de lasertracker met een boorkop op een robotarm. De meting door de lasertracker levert de input voor de nauwkeurige positionering van de boorkop, nadat de robotarm de primaire beweging heeft gemaakt.

 

Meer informatie
Hexagon Metrology Benelux

Pin It on Pinterest