Schunk tendo e compact

De stabiliteit van het gereedschapspansysteem is van wezenlijke invloed op de standtijd van het snijgereedschap zelf. Dat laten de onderzoekers van het wbk van het Karlsruher Institut für Technologie (KIT) zien. Zij hebben langdurig meerdere systemen met elkaar vergeleken. Het verschil in standtijd liep op tot 300%.

 

Tweederde van gereedschapkosten besparen

De Duitse onderzoekers hebben in deze test meerdere merken gereedschaphouders vergeleken tijdens het frezen van volledige en halve groeven op verschillende machines. Uiteindelijk kwam Schunk Tendo E compact als beste uit de bus. Deze hydraulische spanhouder liet een drie keer langere levensduur van de gereedschappen zien vergeleken met andere spansystemen. “Anders gezegd: bij identieke bewerkingsprestaties kun je tweederde van de gereedschapkosten besparen”, zegt Heinold Kostner, hoofd productie en portfoliomanagement spantechniek bij Schunk.

 

Het juiste gereedschapspansysteem levert een flinke besparing op gereedschapskosten op.
Het juiste gereedschapspansysteem levert een flinke besparing op gereedschapskosten op.

Ook minder machinebelasting
Het is volgens hem het eerst dat een onafhankelijk instituut de eigen testresultaten van Schunk bevestigt. “In ons ontwikkelingscentrum en in applicaties bij de klant hebben we keer op keer aangetoond, dat Tendo E compact het snijgereedschap beschermt, de levensduur van het gereedschap verlengt en trillingsbeschadigingen op het werkstukoppervlak voorkomt.” Bovendien, worden de spindel en de spindellager aanzienlijk minder belast.

 

Vooroordelen over hydraulische spanhouders
In de markt bestaan nog steeds vooroordelen over de hydraulische spanhouders, die een te geringe spankracht zouden leveren voor de zwaar belaste voorverspaning. Dat komt volgens Kostner doordat deze spansystemen in eerste instantie ontwikkeld zijn voor precisie boorbewerkingen. Schunk heeft bij de ontwikkeling van de Tendo E compact echter een andere richting gekozen. Dat heeft ertoe geleid dat een frees met diameter 20 mm droog gespannen wordt met een koppel tot 900 Nm. Bij een gereedschap van 32 mm doorsnede, wordt zelfs met een koppel van 2000 Nm gespannen. Tegelijkertijd beschikt het spansysteem over een aanhoudende nauwkeurige rondloopnauwkeurigheid van < 0,003 mm met een overhang van 2,5 x D en een balanceerkwaliteit bij HSK-opnamen van G 2.5 bei 25.000 min-1. “Het complexe samenspel van rondloopnauwkeurigheid, stijfheid, trillingsdemping en enorme spankrachten zorgen voor dit positieve effect op de standtijd”, aldus Heinold Kostner. Dit maakt het systeem geschikt voor zowel de afwerking en het voorbewerken alsmede voor boren, draadsnijden en wrijving.” Omdat de frees met een inbussleutel eenvoudig gewisseld kan worden, leent het systeem zich ook voor flexibele bewerking van kleine en middelgrote series.

 

Luchtvaartvariant
Op de AMB 2014 in Stutgart heeft Schunk de Tendo Aviation gelanceerd. Dit gereedschapspansysteem is speciaal ontwikkeld voor de veeleisende luchtvaartindustrie. Hierbij is een pull-out bescherming van de gereedschaphouder een vereiste. De Tendo Aviation biedt een balanceerkwaliteit van G 2.5 bij 25.000 min-1 en een perfecte trillingsdemping. De geïntegreerde pull-out bescherming garandeert bij Weldon schachten oriëntatie van het gereedschap en een positieve spanning, die pull-out bewegingen volledig onderdrukt.

 

Meer informatie
Schunk Nederland 

 

Pin It on Pinterest