automatisering verspaning

De pieken en dalen volgen zich bij toeleveranciers steeds sneller op. Hollen of stilstaan lijkt het devies. Vooruitzichten in de orderstroom reiken niet verder dan enkele weken, hooguit enkele maanden. Dat heeft in de ogen van Helmut De Roovere van RoboJob niks te maken met de crisis. Het is de nieuwe realiteit in de supply chain. Flexibiliteit moet het antwoord zijn. En daar zorgt robotisering voor.

 

JaarboekenDat het begin van de crisis en het optimaliseren van supply chains in 2009 samenvielen, is misschien meer toeval dan iets anders. Ze hebben niks met elkaar te maken, al leggen velen de onzekerheid in de markt nog steeds uit als een direct gevolg van de crisis. Onterecht, vindt Helmut De Roovere, die in 2007 samen met Luc De Ceuster het startsein voor RoboJob heeft gegeven.

 

Pieken en dalen blijven

Robotisering is in de ogen van De Roovere het antwoord op de veranderde markt waar verspaners in opereren. Vroeger werden veranderingen in de marktvraag opgevangen door de tussenvoorraden in de keten. “Sinds 2009 is de supply chain geoptimaliseerd”, zegt de CEO van RoboJob. “Voorraden zijn geminimaliseerd. Een kleine variatie bij de eindklant versterkt de schommelingen in de supply chain. Dat verwarren mensen vaak met de crisis. De sterk schommelende vraag heeft echter alles te maken met het minimaliseren van voorraden in de keten.” Helmut De Roovere ziet dit als een structureel gegeven. Dat verdwijnt niet meer. Als toeleverancier zul je er het juiste antwoord op moeten bieden.

 

Te hoge operatorcapaciteit

Veel verspanende bedrijven hebben hun operatorcapaciteit vastgelegd op ongeveer 40 procent van hun machinecapaciteit. Dat leidt ertoe dat in perioden met weinig werk de druk op de solvabiliteit toeneemt. Lonen moeten immers doorbetaald worden, terwijl inkomsten dalen. In drukke perioden, als de keten de stijgende vraag bij de eindklant gaat invullen, moet er worden overgewerkt en loopt de druk op de mensen op. De machinecapaciteit is er wel, de operatorcapaciteit ontbreekt. “Dan zie je overwerk ontstaan in een bedrijf. Het is niet duurzaam, als mensen ‘s nachts en in het weekend moeten komen werken.” Dat zorgt niet alleen voor onrust in de organisatie, maar is ook duur. Wat de supply chain vraagt, aldus Helmut De Roovere, is leveren in functie van de vraag uit de markt. “Maar met een man aan de machine gaat dat niet.” Robotisering is het antwoord.

 

30% van de tijd creatieve taken

Bij RoboJob zet men in het ideale plaatje in op een operatorbezetting van 30 procent van de machinebezetting. Dat percentage leidt men af uit onderzoeken die aantonen dat operators zo’n 30 procent van hun tijd bezig zijn met creatieve taken en 70 procent met uitvoerende en operationele taken. “Door te automatiseren, breng je de beschikbare capaciteit op 90 procent en maak je het bedrijf structureel flexibel en gezond”, legt Helmut De Roovere uit. Natuurlijk, ook dan zijn perioden met minder werk vervelend, maar de hoge loonkosten drukken dan niet op de financiële huishouding van het bedrijf. En in drukke tijden kun je snel reageren op de vraag van klanten, omdat de beschikbare capaciteit hoog is zonder dat je medewerkers opeens moeten gaan overwerken. Een bijkomend voordeel dat ze in veel bedrijven zien, is dat door de robotisering de gereedschapskosten dalen.

 

Procesverbetering

Er is echter nog een aspect van automatisering dat vaak onderbelicht blijft. Als de operatoren meer tijd krijgen voor hun creatieve taken, kunnen ze de procesverbetering ter hand nemen. Helmut De Roovere: “Automatisering maakt de operator vrij om bezig te zijn met procesverbetering. Bedrijven die dat aanmoedigen, zien hun resultaten gevoelig verbeteren.” Dat impliceert wel dat het opleidingsniveau van de mensen aan de machine omhoog zal moeten. Zodra je automatiseert, ontstaat daar ruimte voor, zowel in tijd als in financiële middelen. Medewerkers kunnen dan opgeleid worden voor de creatieve taken in het vak van CNC-verspaner. “De stiel van verspaner wordt dan aantrekkelijker voor jonge mensen. Werken met nieuwe technologie en moderne machines, iets tastbaars maken, dat spreekt jongeren heus wel aan. Wat ze niet aantrekkelijk vinden, is de werkomgeving in een doorsnee bedrijf. Wij geloven dat we onze stiel aantrekkelijker kunnen maken en dat een ingenieur weer in de industrie gaat werken en niet voor een bank”, merkt Helmut De Roovere op.

Dit artikel is gepubliceerd in het Jaarboek Verspanen 2015

 

Pin It on Pinterest