Chiron

Zowel de verspanende industrie als de fabrikanten van 3D metaalprinters kijken met begeerlijke blikken naar de health care industrie. Orthopedische implantaten, zoals kunstheupen en -knieën, en ook dentale implantaten vormen aantrekkelijke producten voor beide technieken. Maar welke technologie is geschikter?

 

Chiron freest gepersonaliseerde implantaten in 14 minuten

De Duitse machinebouwer Chiron heeft afgelopen week het Medical Technology Center geopend. Hier worden samen met klanten applicaties ontwikkeld. Tegelijkertijd gebruikt de machinebouwer deze ervaringen weer voor het verbeteren van de machines. Zo is het compacte 5-assig bewerkingscentrum FZ08MT nu in een Precision+ uitvoering beschikbaar. Deze uitvoering levert met name meer nauwkeurigheid in combinatie met productiviteit. Al direct vanaf het eerste product nadat je de machine inschakelt wordt de vereiste nauwkeurigheid behaald, in dit geval een volumetrische nauwkeurigheid van 6 µm. De machine is onder andere leverbaar met lineaire aandrijvingen in alle assen.

Chiron
Een aantal medische producten, gefreesd op de precisiefreesmachines van Chiron.

 

Productiviteit
Een van de toepassingen die werden toegelicht, zijn de dentale implantaten waarop kronen en bruggen worden bevestigd, de zogenaamde abutments. In een voor een klant ontwikkelde applicatie worden deze patiëntspecifiek gefreesd uit 6 verschillende gradaties titaan in 14 minuten per product. De cel kan 40 uur onbemand produceren. De productiviteit waarmee Chiron tot nog toe in de automobielindustrie scoort, met name door de dubbelspindel machines, wordt dus doorgetrokken naar de machines met een enkele spindel.

 

Al 40.000 mensen hebben een 3D geprinte kunststheup van Arcam

Tegelijkertijd zie je fabrikanten uit de additive manufacturing industrie ook steeds voorbeelden geven van medische implantaten. Het Zweedse Arcam deed dit onlangs nog tijdens Additive World Conference in Eindhoven. Hier werd het voorbeeld van de heupkom toegelicht. Ondertussen lopen wereldwijd 40.000 mensen met een kunstheup, die vervaardigd is met het elektronenstraal smelten van titaniumpoeder op

Arcam
De open structuur van de producten van Arcam maakt ze bijzonder geschikt voor toepassingen in het menselijk lichaam (Foto: Arcam AB)

een Arcam-machine. Arcam zegt dat juist de ruwe, open structuur van een 3D metaalgeprint implantaat ervoor zorgt dat het weefsel en het implantaat snel en goed met elkaar vergroeien. Door meerdere implantaten aan een boomstructuur te bevestigen, versnelt Arcam het productieproces. In één batch kan op die manier een flink aantal implantaten geproduceerd worden.

 

In het digimagazine van april verschijnt zowel een artikel over hoe Chiron wil groeien in de healthcare industrie als een artikel over de beperkingen maar ook de mogelijkheden van additive manufacturing en de enorme kwaliteitsverbetering die Arcam in dit proces behaald heeft. Neem hier een gratis abonnement

 

Pin It on Pinterest