Een neuraal netwerk gaat in de toekomst wellicht op basis van instelparameters en akoestische signalen live voorspellen hoeveel een freesgereedschap tijdens het frezen van vrije vormoppervlakken slijt. Dat kan dan voor de machinebesturing het signaal zijn het gereedschap te wisselen. Dit is een van de onderdelen uit het Europese Dynatool-project.

 

Europees Dynatool project zoekt productiviteitsverbetering bij frezen vrije vormoppervlakken

Sirris is een van de partners in dit Europees project, waaraan verder de KU Leuven en onderzoeksinstituten in Duitsland en Oostenrijk meedoen. Het overkoepelend doel van Dynatool is dusdanige gereedschapsystemen en monitoringsystemen te ontwikkelen dat je én hogere spaanafnames krijgt én lagere gereedschapskosten, betere oppervlaktekwaliteit en minder productuitval. Tom Jacobs, senior engineer bij Sirris, heeft voor het Jaarboek Verspanen 2015 een artikel over dit Europees project geschreven.

 

Dynamisch monitoringsysteem
Het TCM-systeem (Tool Condition Monitoring) is een van de deelprojecten van Dynatool waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn. Het gaat om een dynamisch monitoringsysteem dat tijdens de bewerking beslissingen kan nemen. Het onderzoek zal zich toespitsen op welke sensoren (of combinaties) nodig zijn en waar men die sensoren het beste kan plaatsen (op de tafel, in de spindel, in het gereedschap). Er is enerzijds het opmeten van het signaal, een tweede stap is het linken van signaalveranderingen aan procesveranderingen (toenemende slijtage, trillingen, instelparameters, et cetera). Deze link zal ook verder onderzocht worden. Dit zal met behulp van geavanceerde berekenings- en voorspellingsmethodes uitgevoerd worden. In de literatuur blijken bijvoorbeeld neurale netwerken zeer interessant om vanuit instelparameters en akoestische emissiesignalen te voorspellen welke hoeveelheid slijtage men op dat moment aan het gereedschap heeft. Een derde fase is het opzetten van een terugkoppelingssysteem. Er moeten bepaalde acties ondernomen worden indien men de slijtage kent: een gereedschapswissel doorvoeren, een snijparameter aanpassen (sneller of trager bewerken), een operatie stoppen,… of gewoon voortdoen.

Het Jaarboek Verspanen editie 2015 (132 pagina’s) met het volledige Dynatool artikel, verschijnt eind maart. Een groot aantal precisie- en high tech verspaners ontvangt het jaarboek begin volgende week met de post. Daarnaast ontvangen onder andere alle deelnemers aan Verspanen 2020 een exemplaar.

 

Pin It on Pinterest