Mazak mazatrol smooth x

Besturingstechnologie speelt een alsmaar grotere rol in het verhogen van de performance van CNC machines. Mazak zet op dit punt een grote stap vooruit met Smooth X, de nieuwste versie van Mazatrol. De Japanse machinebouwer zegt dat deze besturing vier keer sneller is dan de huidige versie. Intelligente freesstrategieën zijn nu al in de besturing geïntegreerd. Daarnaast verhoogt Mazak de efficiency voor operators die aan de machine programmeren.

 

Machinebouwer integreert intelligente freescycli in nieuwste besturing

Mazak heeft Mazatrol Smooth X vorig jaar officieel gelanceerd op de IMTS. Nu wordt deze in Europa uitgerold. Op 25, 26 en 27 maart is de nieuwe CNC-besturing één van de highlights op het open huis van Mazak in Leuven. Daar wordt dan het vergrote European Parts center in gebruik genomen.

 

Nieuwe freesstrategieën
Mazatrol Smooth X is de nieuwe generatie CNC-besturing waarmee Mazak de machines gaat uitrusten. Niet alleen de besturing is opnieuw opgebouwd, ook de hardware en de servodrives zijn aangepast aan de snelheid waarmee de besturing signalen doorgeeft. Om de bewerkingstijden verder te verkorten, zijn enkele nieuwe freesstrategieën geïntegreerd: Intelligent Pocket Milling, Seamless Corner Control en Real-Time Turning. De eerste is een strategie die efficiënte gereedschapbanen genereert als er caviteiten uitgefreesd moeten worden. Mazak laat de frees voortaan onder een constante hoek in het materiaal, wat niet alleen de machine gelijkmatiger belast, maar ook 35% productiviteitswinst oplevert.

 

Sneller en nauwkeuriger in de hoeken
Seamless Coner Control zorgt ervoor dat hoeken anders gefreesd worden. In plaats van de frees direct in de hoek van 90 graden te bewegen, zorgt deze strategie ervoor dat onnodig afremmen voor een hoek zoveel mogelijk wordt voorkomen. Dat verkleint de kans op trillingen en resulteert in een snellere bewerking en een gladden oppervlak in de hoeken. De derde functie, Real Time Turning, detecteert automatisch de belasting van de turret en past de versnelling en het afremmen daar op aan.

 

Mazak-werkstuk-as07-47 PMAan de machine programmeren
Smooth X biedt de gebruiker nog meer mogelijkheden. Eén hiervan is dat je direct een CAD-model in de besturing kunt inlezen. Vervolgens kun je aan de machine door op bepaalde punten van de solid te klikken om deze geometrische data direct in te lezen in het programma. Ook zit er een functie in om de G-codes te controleren. Deze functie geeft alle fouten in het hele programma weer en highlight deze regels, waardoor de operator de regels waarin de fouten staan sneller vindt. Tot slot kunnen nog vijf andere machines aan de besturing worden gekoppeld. De CNC-operator kan dan vanaf één scherm alle machines bewaken. Ook de nieuwe besturing ondersteunt het MTConnect protocol voor datauitwisseling met andere softwarepakketten. Dit uit Amerika stammend protocol krijgt stilaan ook interesse vanuit Duitse machinebouwers.

 

Open huis met partners
Het open huis bij Mazak vindt op 25, 26 en 27 maart plaats, telkens van 14.00 tot 21.00 uur. Er zijn presentaties, demo’s en automatiseringsoplossingen van RoboJob en Cellro getoond. Kennametal demonstreert gereedschappen en Schunk de verschillende klemsystemen.

 

Pin It on Pinterest