DMG Pfronten

De flow productie van de spindels bij DMG Pfronten. (Foto: DMG Mori Seiki)

DMG Mori Seiki heeft een recordjaar achter de rug. Het voorbije jaar verkocht het Duits-Japanse concern voor 2,229 miljard euro aan machines, nog nooit eerder vertoond. Dit is een stijging met 9%. De winst steeg nog sterker, namelijk met 30% naar 121,1 miljoen euro. Voor 2015 is men voorzichtig positief. De orderintake is tot nog toe lager dan een jaar geleden. Het bedrijf rekent op een toenemende volatiliteit in de machinemarkt.

Vooruitzicht 2015: toenemende volatiliteit

 

DMG Mori Seiki heeft een jaar achter de rug zoals nooit eerder. De omvang van de orderintake nam met 11% toe, tot 2,33 miljard euro. In een uitdagende markt heeft het bedrijf recordprestaties neergezet, zo schrijft de raad van bestuur in een toelichting op de cijfers. Deze markt is gaandeweg het jaar moeilijker geworden, staat er ook te lezen. Die ontwikkeling zal zich doorzetten. Hoewel de VDW en Oxford Economics voor de wereldwijde gereedschapmachinemarkt op een groei rekenen van 7,3%, ziet het management van DMG Mori Seiki de schommelingen toenemen. De orderportefeuille is echter voldoende gevuld om ook dit jaar een topresultaat neer te gaan zetten.

 

Ook in Nederland gaan de zaken goed voor DMG Mori Seiki. Onlangs werden de deuren geopend tijdens de Demoweek.
Ook in Nederland gaan de zaken goed voor DMG Mori Seiki. Onlangs werden de deuren geopend tijdens de Demoweek.

 

Machineverkopen goed voor 59% van omzet
De groei in het voorbije jaar komt zowel voor rekening van de Duitse markt (toename tot 814,5 miljoen euro omzet vergeleken met 705,8 miljoen een jaar eerder) als de internationale markten. Daar nam de omzet toe tot 1,516 miljard euro. De divisie Machine Tools is goed voor 59% van deze omzet; Industrial Services nam qua belang iets toe tot 44%. In deze laatste divisie zit onder andere de software dienstverlening en onderhoud. Het belang van de internationale markt bleef praktisch gelijk met 65 procent van de omzet (66% een jaar eerder). De orderportefeuille had eind van het jaar een waarde van 1,134 miljard euro. In een toelichting op de cijfers zei bestuursvoorzitter Rudiger Kapitza dat de nieuwe additive manufacturing machine, de Lasertec 65 AM, positief in de markt ontvangen is.

 

Overnameprijs verhoogd
Begin dit jaar heeft het Japanse Mori Seiki Ltd een overnamebod uitgebracht op de Duitse tak. Hoewel de Japanners nog steeds het hele concern in handen willen krijgen, is er sindsdien wel een en ander veranderd aan het bod. Oorspronkelijk bood Mori Seiki 27,50 euro per aandeel en wilde het minstens 50% van de aandelen in handen krijgen. De koers van DMG Mori Seiki noteert echter al een poosje boven de 30 euro. Begin maart heeft de Japanse tak aangekondigd het bod te verhogen tot 30 euro en niet langer een absolute meerderheid na te streven, maar genoegen te nemen met 40%. Aandeelhouders die op het bod ingaan, krijgen bovendien 0,55 euro extra, het dividend. Hierdoor komt de overnameprijs dus op 30,55 euro uit, zo’n 10% boven het bedrag dat Mori oorspronkelijk in gedachte had. Hij heeft overigens inmiddels ruim 40% van de aandelen in handen.

 

1 gedachte over “Recordjaar voor DMG Mori Seiki

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest