DMG Mori Seiki Co Ltd heeft een bod uitgebracht op alle aandelen van DMG Mori Seiki AG. De Japanners bieden 27,5 euro per aandeel aan de aandeelhouders van de Duitse tak. In contanten. Hiermee wordt het fusieconcern gewaardeerd op 2,2 miljard euro. Het topmanagement heeft al laten weten in te stemmen met het bod.  

 

Mori Seiki wil minstens helft van de aandelen in handen krijgen 

 

Het hing natuurlijk al langer in de lucht. Bijna twee jaar geleden heeft DMG Mori Seiki Co Ltd het belang in het vroegere DMG al vergroot tot ongeveer 25%. De Japanners hebben toen een extra belang in de Duitse partner genomen. Officieel was de afspraak dat het belang in elkaar vergroot zou worden, maar alleen de Japanners hebben die stap gezet. Nu wil men dus volledige zeggenschap over de partner waar sinds 2009 intensief mee samengewerkt wordt en waarmee sinds 2013 de naam wordt gedeeld. Daarom hebben de twee bedrijven een overeenkomst gesloten. Deze behelst de strategische doorontwikkeling van de bestaande samenwerking, aldus een persbericht op de website van de Duitse Aktiengesellschaft DMG Mori Seiki. De Duitse topman Rüdiger Kapitza en de rest van het management ondersteunen het bod en bestempelen de prijs als goed. Met de prijs van 27,5 betaalt de overnemende partij een premie van 28,6% op de gemiddelde beurskoers van de laatste 3 maanden. DMG Mori Seiki AG wordt gewaardeerd op 2,2 miljard euro; het concern heeft een omzet van 2,05 miljard euro (2013). Blijkbaar vinden sommige Duitse aandeelhouders het bod echter niet voldoende, want afgelopen week sloot het aandeel op 28,65 euro. Boven het Japanse bod dus.

 

De beide topmannen van het concern, dat nu volledig opgaat in DMG Mori Seiki Co Ltd. De foto is gemaakt op de EMO 2013.
De beide topmannen van het concern, dat nu volledig opgaat in DMG Mori Seiki Co Ltd. De foto is gemaakt op de EMO 2013.

 

Wereldwijd marktaandeel 10% 

Op de website van DMG Mori Seiki Co Ltd schrijft Masahiko Mori dat het volledig samengaan van de twee bedrijven meerwaarde creëert op alle fronten: productontwikkeling, productie, sales en service. “Door het bundelen van onze krachten met DMG Mori Seiki AG ontstaat er een sterk merk. Samen hebben we ongeveer 10% van de wereldwijde machinemarkt in handen.”  Samen hebben de twee bedrijven zo’n 300.000 machines in het veld staan. Als de overname slaagt en de beide bedrijven volledig samenvoegen, wordt het concern met afstand de grootste speler in deze markt. De Japanse aandeelhouders zien de overname blijkbaar zitten, want sinds de bekendmaking is de beurskoers van DMG Mori Seiki Co Ltd met zo’n 15% gestegen. Dr. Mori kondigde in 2013 op de EMO al aan dat er de nodige efficiencyslagen gemaakt moeten worden bij de machinebouwer. Hij wil met name het mes zetten in de vele modelvarianten en modellen. Ook werd toen aangekondigd meer marktaandeel na te streven.

 

Verdere details volgen 

In de nu afgesloten overeenkomst hebben de twee bedrijven een aantal zaken vastgelegd, zoals de toekomst van de belangrijkste productielocaties, het behoud van arbeidsplaatsen als ook over de toekomstige leiding van het concern. DMG Mori Seiki Co Ltd streeft ernaar om met dit bod minimaal 50% van de aandelen in de Duitse tak in handen te krijgen. Binnen vier weken zullen er, zoals de Duitse wetgeving verplicht, meer details bekend worden gemaakt. Waarschijnlijk zal dat begin februari al zijn. Want van 2 tot en met 5 februari houdt DMG Mori Seiki in Pfronten de huisshow, met op de eerste dag de traditionele persconferentie.

 

Pin It on Pinterest