De disruptieve toepassingen van technologie biedt kansen aan de Nederlandse industrie en vooral de regio Zuidoost Brabant. De Brainportregio rondom Eindhoven mist echter het ‘vliegdekschip’ van het vroegere Philips, van waaraf succesvolle start ups met disruptieve technologie de wereldmarkten konden veroveren. “Ideeën en ingenieurs zijn er genoeg, maar we missen de support om start ups naar de volgende fase te brengen”, zegt Simon Bambach, directeur VDL ETG.

 

ING-studie: 1 op 3 DGA’s vreest voor bestaansrecht van verdienmodel

 

Simon Bambach deed zijn uitspraak tijdens de opening van de Dutch Technoloy Week in Eindhoven, die deze week 35.000 bezoekers verwacht. Bij de opening van de Dutch Technology Week heeft het Economisch Bureau van ING de studie Hightech meets Business gepresenteerd. Een van de opvallende conclusies uit dit onderzoek is dat één op de drie Nederlandse DGA’s vreest dat zijn verdienmodel de komende jaren bestaansrecht verliest. Jongere én grotere bedrijven zijn positiever over deze vraag dan gemiddeld.

 

DTW
Van links naar rechts Rens de Jong (Presentator), Nienke Meijer (collegevoorzitter Fontys), Henk van Houten (Philips Research), Annerie Vreugdenhil (ING Nederland), Simon Bambach (VDL ETG) en Frans van Hout (ASML)

 

Industrie gevoelig voor disruptie

Disruptieve ontwikkelingen, zoals het Internet of Things en 3D printen, gaan nog meer bedrijfstakken op hun kop zetten. De industrie is naast de automotivesector en de gezondheidszorg hier het meest gevoelig voor, aldus de ING studie. Volgens Annerie Vreugdenhil, directeur zakelijk bedrijf ING Nederland, zorgt vooral de combinatie van zaken, zoals smart factory, 3D printen en big data, voor grotere veranderingen. Dat flexibiliseert ketens en maakt bijvoorbeeld mass customization mogelijk. Deze combinatie leidt ertoe dat nieuwe spelers toetreden en er ontstaat een aparte dynamiek. “Wat je ziet is deels innovatie in technologie, maar vooral innovatie in processen.” Nederland is hier ten dele goed op voorbereid, vindt de ING-directeur. Het enige punt waarop Nederland achterloopt is de kennis. De snelle veranderingen gaan de komende tijd voor duidelijk meer winnaars en verliezers zorgen. “Wie slim, creatief en wendbaar is, behoort tot de winnaars van de toekomst”, aldus Vreugdenhil.

 

Industrie: value creation

Simon Bambach van VDL ETG denkt dat de bedrijven uit de industrie vooral naar meerwaarde voor hun klanten moeten zoeken. “Je moet naar value creatie in plaats van in het kostenverhaal van je klant te blijven.” Dat vergt in zijn ogen een andere manier van werken. Het alom bekende recept van investeren in machines, in 5 jaar afschrijven en de investering uitmelken gaat niet langer op. Hij vreest bovendien dat de Brainportregio stilaan een nieuwe OEM’er à al ASML begint te missen. Er zijn onvoldoende start ups die de doorgroei naar de wereldmarkt doormaken. Start ups missen een platform om die sprong te maken. Het vroegere Philips Science & Industry was volgens Bambach het vliegdekschip waar visie, geld en een wereldwijde sales en supportorganisatie aanwezig waren voor deze groep, waar onder andere ASML uit is voortgekomen. “Alle huidige trekkers in deze regio zijn voortgekomen uit Philips. We hebben nu een nieuwe wieg nodig voor technische bedrijven om door te groeien.”

Dutch Technology Week duurt nog de hele week. Kijk hier voor het volledige programma.

 

Pin It on Pinterest