ExOne Water Wash-out

ExOne maakt het 3D printen van kernen voor het produceren van composietdelen gemakkelijker met een nieuw, wateroplosbaar materiaal. Met de nieuwe Water Wash-out Tooling technologie kan men sneller gereedschappen voor de composietindustrie produceren.

 

Nieuwe coatingtechnologie voor 3D geprinte kernen

Water Wash-out Tooling: onder die naam brengt het Duits-Amerikaanse concern de nieuwe techniek op de markt. De technologie is bedoeld voor de productie van holle componenten van composiet. Hiervoor wordt eerst een kern 3D geprint van zand of keramiek. Daarover heen wordt een composietlaag aangebracht waarna het geheel uithardt. Deze composietlaag zorgt ervoor dat de kern niet langer poreus is, wat tot een hoge oppervlaktekwaliteit van het eindproduct leidt. De innovatie zit in deze nieuwe oppervlaktelaag, een speciale coating die door het materialenlaboratorium ExMal van ExOne. Nadat het gereedschap is uitgehard in een autoklaaf, kan het composiet erom heen worden aangebracht. Dat kan handmatig gebeuren, laag voor laag, maar ook eventueel in een gietproces. Na het uitharden van het product kan de ken met water worden uitgewassen.

 

Alle printzand herbruikbaar

“De stap om niet alleen direct producten te printen maar ook de gereedschappen voor de productie van de maakdelen is de logische vervolgstap voor ons”, aldus Rick Lucas, Chief Technology Officer bij ExOne. “Uniek aan onze nieuwe technologie is dat al het printmateriaal verwijderd kan worden en hergebruikt kan worden voor vervolg opdrachten.” Het zand dat ExOne 3D print, kan dus na het drogen opnieuw ingezet worden voor het 3D printen van een andere kern. ExOne zegt dat de doorlooptijd in productontwikkeling met dit proces kan worden versneld. Ook wordt het eenvoudiger om enkelstuks voor bijvoorbeeld validatie te produceren.

 

 

2 gedachten over “ExOne: Water Wash-out Tooling voor productie composietdelen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest