Javier

Ford Advanced Manufacturing Center heeft een interface ontwikkeld waarmee het apparaten die een verschillende taal spreken, eenvoudig met elkaar laat communiceren. Een eerste toepassing is een Kuka mobiele cobot die communiceert met een Carbon 3D printer. Hiermee blijft de 3D printer operationeel zelfs als er geen medewerkers in de buurt is.


De toepassing zoals Ford deze demonstreert is te vinden aan de assemblagelijn in Redford (Michigan). Tot nog toe gaat de Carbon 3D  printer in de standby modus als de printjob klaar is. In afwachting van de komst van de operator, wat ’s nachts betekent pas de volgende ochtend. Doordat de interface een directe communicatie tussen de 3D printer en de mobiele Kuka cobot mogelijk maakt, stuurt de printer een signaal dat de buildjob gereed is, zodat de cobot deze kan uitnemen en de printer klaar maken voor de volgende printjob.

Informatie-uitwisseling tussen Carbon 3D printer en Kuka cobot eerste toepassing

Hogere nauwkeurigheid zonder visionsysteem

Ford heeft verschillende octrooien aangevraagd met betrekking tot het algemene proces, de communicatie-interfaces en de nauwkeurige positionering van de robot, die geen gebruik van een cameravisiesysteem nodig heeft om te “zien”. Door het nieuwe systeem haalt Javier, zoals de autofabriknt de cobot noemt, een veel hogere nauwkeurigheid dan cobots normaal halen. “Behalve op 3D printers kan de methode worden toegepast op een groot aantal robots die al bij het bedrijf werken om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen”, voegt Jason Ryska, directeur global manufacturing technology development bij Ford toe. Dankzij de gepatenteerde interface kunnen nu meerdere systemen in de assemblage direct met elkaar communiceren, zoals tussen de 3D Carbon printers en de Kuka cobot.

Nog flexibeler in de assemblage

Dit betekent nog niet dat het technologiecentrum van Ford de 3D printers volledig autonoom kan laten draaien. Operators moeten nog steeds de 3D modellen uploaden naar de printers en de machine onderhouden. Maar, zegt Jason Ryska, het nieuwe proces heeft wel de manier waarop Ford de Carbon printers inzet verandering. “Het stelt Ford niet alleen in staat om zijn 3D printeractiviteiten op te schalen, maar het strekt zich ook uit tot andere aspecten van onze productieprocessen. Deze technologie zal ons in staat stellen om apparatuur te vereenvoudigen en nog flexibeler te zijn in de assemblagelijn.”

Pin It on Pinterest