LMD

Fraunhofer ILT en Trumpf slaan de handen ineen om Laser Material Deposition (DED) sneller  en breder te laten landen in de industrie. Hiervoor richt Trumpf in Aken een fabriek in waar de wetenschappers voor derden applicatie-ontwikkeling kunnen doen op state-of-the-art industriële systemen. Beide partijen gaan nog nauwer samenwerken met elkaar.


Zowel het Fraunhofer ILT als Trumpf hebben veel ervaring met Laser Material Deposition, de technologie om met laser metaal op te lassen. De wetenschappers in Aken hebben al 30 jaar ervaring op dit vlak, Trumpf inmiddels 20. Door de krachten te bundelen, ontstaat voor de klanten een win-win situatie, zegt Marco Göbel, industrie manager bij Trumpf.

Onderzoekers in Aken gaan applicatie-ontwikkeling  doen op LMD-systemen van Trumpf

Een van de innovatieve LMD toepassingen is EHLA, het hoge snelheidslasercladden (Foto’s Trumpf)

Hele keten uit één bron

De maakbedrijven die bij het Fraunhofer ILT aankloppen voor applicatie-ontwikkeling, focussen zich vooral op vragen over engineering vragen rond de implementatie van LMD, de stabiliteit van het proces en de beschikbaarheid en geschiktheid van de componenten, merkt Thomas Schopphoven, hoofd van de Laser Material Deposition Competence Area bij Fraunhofer ILT. Precies op dit punt denkt hij dat Trumpf meerwaarde kan bieden door de jarenlange ervaring met zowel de technologie als met de bouw en installatie van industriële productiemachines. Marco Göbel: “Dankzij de nauwe samenwerking  met Fraunhofer ILT kunnen wij oplossingen voor de gehele productieketen uit één enkele bron bieden. Door onze systeemtechnologie – geoptimaliseerd voor industrieel gebruik – te combineren met processen die speciaal hiervoor ontwikkeld en aangepast zijn, helpen we klanten van deze innovaties te profiteren.”

Trumpf installeert LMD-systemen in Aken

De wetenschappers in Aken gaan hun proces- en applicatie-ontwikkeling voortaan doen op Trumpf systemen. De machinebouwer installeert hiervoor state-of-the-art lasersystemen met verschillende optische systemen en systemen voor de poedertoevoer. “Op deze manier onderzoeken we onze processen direct op industrieel relevante systemen. Dit stelt ons in staat om ons onderzoek op een bijzonder efficiënte manier over te brengen naar de industriële applicatie van de klant”, zegt Dr Thomas Schopphoven. In het voorjaar moet de nieuwe fabriek bij het Fraunhofer ILT operationeel zijn voor de eerste testen. Bij het Fraunhofer ILT heeft men al enkele beloftevolle toepassingen om het oog om daarmee aan de slag te gaan. Dat zijn onder andere het aanbrengen van slijtvaste coatings op cilinders en het coaten van remschijven voor personenwagens.

Van 4-6 mei organiseert Fraunhofer ILT het AKL’22, het lasercongres dat dit jaar voor de 13e keer plaatsvindt.

.

Pin It on Pinterest