Prodways RAF

Prodways lanceert aan de vooravond van de Paris Air Show RAF: Rapid Additive Forging. Een 3D metaalprinttechnologie gebaseerd op het opbouwen van metaallagen met een robot. Prodways heeft patent aangevraagd, omdat het enkele zaken anders doet dan wat momenteel al gangbaar is met layer metal deposition met een robot.

 

3D robotprinten kan kosten smeeddelen in luchtvaartindustrie halveren

Grote titanium componenten voor de vliegtuigindustrie hebben doorlooptijden van maanden. Soms kan de doorlooptijd van een titanium smeeddeel zelfs een jaar zijn, voordat het gesmeed en gefreesd is. Daarnaast wordt er veel materiaal verspild, omdat tot wel 90% van het gesmeed werkstuk weer wordt verspaand. Rapid Additive Forging maakt met beide problemen komaf, aldus Prodways.

 

Nauwkeuriger en betere metallurgische eigenschappen

Nu is 3D metaalprinten met een robot niks nieuws. In Nederland wordt onder meer in het RAMlab aan deze technologie gewerkt voor toepassing in de scheepsbouw. Prodways zegt echter dat de Franse RAF-technologie zich onderscheidt door de metallurgische kwaliteit van de producten én de herhaalnauwkeurigheid waarmee ze worden opgebouwd. Onderzoek van een aantal teststukken van titanium toont absoluut geen porositeit aan en betere mechanische eigenschappen dan titanium werkstukken die met andere technieken 3D geprint zijn, aldus het Franse bedrijf in een persbericht over RAF. Heel concreet zegt Prodways dat de kwaliteit beter is dan stukken geprint met laser- of elektronenstraal technologie.

 

Prodways RAF
Zo ziet het onderdeel eruit na het CNC frezen.

Installatie voor 2 meter grote werkstukken

De installatie, ontwikkeld door Commercy Robotique (een ander dochterbedrijf van Groupe Gorgé) is op dit moment in staat om werkstukken tot maximaal 70 cm lengte te printen. Een installatie voor onderdelen tot 2 meter wordt ontwikkeld. De robot is voorzien van een speciale kop voor het deponeren van het gesmolten materiaal, iets dat overigens onder beschermgas gebeurt. Doordat de geometrie van het 3D geprinte onderdeel dichtbij dat van het eindproduct zit, hoeft in de mechanische nabewerking veel minder materiaal verspaand te worden. Dat levert materiaalbesparing op én een kortere doorlooptijd van het totale proces. De 3D printen zelf vergt enkele uren. Prodways zegt dat enkele potentiële klanten in de aeronautische industrie inschatten dat ze met de RAF technologie bijna de helft van de titanium onderdelen die ze nu produceren, kunnen maken. Dat zou een kostenbesparing van 50% opleveren.

Prodways wordt in de Benelux vertegenwoordigd door NextStep3D.

Meer 3D printnieuws op de luchtvaartbeurs in Le Bourget lees je op 3D Print magazine

 

2 gedachten over “Prodways RAF 3D print grote titanium onderdelen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest